Birgittas artros-knä blev bättre av gympan

Birgitta Ravander i Loftahammar märker en tydlig och positiv skillnad i knät, när hon tränar. Om hon inte gör det, får hon ont igen.

Birgitta Ravander har mindre besvär med artrosen, när hon tränar på gympan i bygdegården.

Birgitta Ravander har mindre besvär med artrosen, när hon tränar på gympan i bygdegården.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Loftahammar2022-11-29 21:00

Birgitta är en av cirka tio kvinnor som varje vecka träffas i Loftahammars bygdegård för att gympa ihop. För Birgitta, som har artros i ett av knäna, är det här viktiga tillfällen för att hålla det onda i schack.

– Det är väldigt viktigt att röra sig, och gympan är bra, eftersom vi gör så mycket med knäna, säger hon.

Artrosen har hon fått leva med i många år, men hon känner att det blir bättre i knät när hon tränar.

– Jag försöker hålla i gång och går varje morgon också, säger Birgitta, som i yrkeslivet var inköpschef och personalchef på Wienerbagarn och även har jobbat länge i ortens mataffär.

undefined
Birgitta Ravander har mindre besvär med artrosen, när hon tränar på gympan i bygdegården.

Monica Wall är den som leder gympan. Hon har haft god hjälp av sin syster, Anita Altsjö, när det gäller att sätta ihop ett bra program till gympan. Anita var ledare i Friskis & Svettis i 30 år.

Vad är det för typ av gympa?

– Fokus ligger på balans och styrka. Och att man är rörlig. En del tror att man inte kan träna styrka och bygga muskler, när man är äldre, men det är ännu viktigare då, säger Monica.

undefined
Monica Wall sätter i gång musiken till dagens gympapass.

För Monica är det viktigt att alla känner att de kan vara med:

– Man ska inte tro att man inte kan göra något, bara för att man inte kan gå ner på golvet. När jag hade brutit foten, var jag med ändå, men då satt jag på en stol. Det är bra att det finns sittgympa, säger hon.

Hennes roll i gruppen är att leda deltagarna framåt genom programmet, men sedan finns det såklart utrymme för individuella variationer, när det gäller rörelserna.

– Var och en gör efter sin förmåga, för de känner själva sin kropp.

undefined
Mayvor Eskilson är en av dem som är med och gympar. Här tränar hon vid en stol.

Att det är en ganska liten gympagrupp har att göra med att de bara fick träffas åtta samtidigt under pandemin, och sedan fortsatte de så. Men fler är välkomna, hälsar Birgitta, som är ansvarig för det "administrativa" runt gruppen.

Flera av deltagarna tycker att den sociala biten är en av de viktigaste sakerna med gympan. Under pandemin blev det extra viktigt med det.

Monica Wall, som flyttade till Loftahammar permanent för åtta år sedan, tipsar också om att det är ett bra sätt att lära känna nya människor som nyinflyttad, när man går med i en gympagrupp.

undefined
Ingrid Carlsson och Ulla Vesterlund håller koll på gympaledaren.

Deltagarna tränar flitigt hela terminerna, varje vecka, på torsdagar. Sedan unnar de sig en längre ledighet på sommaren. Men det beror inte på att de vill lata sig:

– Vi har ett långt sommarlov, för vi är trädgårdsintresserade allihopa, skrattar Monica.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!