Joakim Jansson, från samhällsföreningen, gör några räkneövningar.
– Det här betyder att ortens invånarantal ökar med fyra procent. Skolan och förskolan får 15 procent fler barn. 2012 var skolan nedläggningshotad på grund av att det inte fanns tillräckligt med barn.
Enligt honom är förra årets flyktingvåg landsbygdens chans att vända en negativ befolkningstrend. Det var därför samhällsföreningen i Loftahammar tog initiativet att försöka locka syriska familjer att bosätta sig på orten.
Sedan en månad tillbaka finns tre barnfamiljer, och två ensamstående på plats i Loftahammar. På lördagseftermiddagen visade de upp sig vid ett glöggmingel i bygdegården. Samhällsföreningen berättade om sitt integrationsprojekt och de tre familjerna fick berätta om sig själva, och sina framtidsplaner.
VT sitter ned med en av familjerna. Pappa Mahmoud Al Khalaf var nästan färdigutbildad veterinär när familjen flydde från Syrien. I knäet sitt yngste sonen Omar, född på Västerviks sjukhus i december förra året.
– Vi tycker om Loftahammar. Speciellt invånarna. De har varit väldigt hjälpsamma, säger mamma Maryam Al Agha.
Vad de gillar mest med orten? Det blir inte samma svar som från de stockholmare och Linköpingsbor som dras till Loftahammar under sommarmånaderna:
– Det är en säker plats, säger Mahmoud.
Redan nu är det klart med en praktikplats där han ska få använda sina kunskaper om djur – på Gamlebygymnasiet. Han är dock inställd på att han måste studera mer för att kunna jobba i Sverige.
Bland de övriga familjerna finns några läkare. Tolken Saad Benatallah berättar att man arbetar för att de ska få delta i det program med yrkessvenska för vårdanställda som Vimmerby folkhögskola driver.
Att få familjerna på plats i Loftahammar har inte varit enkelt. Projektet strider mot Migrationsverkets regler. En nyckelfigur för att få alla bitar på plats har varit Torgny Kindh. Det var han och Saad Benatallah som lärde känna familjerna på den flyktingförläggning som fanns i Gamleby tidigare.
– När vi presenterade idén för Migrationsverket sade man: "Det låter jättebra, men det strider mot våra regler.", säger Torgny.
Med envishet, och hjälp från politiker, har familjerna ändå kunnat flytta till Loftahammar. Formellt är de knutna till ett boende i Figeholm.
Loftahammarsborna har hittills ställt upp med möbler till lägenheterna där familjerna ska bo. Vid minglet spånade man idéer om hur man ska gå vidare för att syrierna ska komma in i samhället. Språkkafé och syrisk matlagningskurs var några idéer som dök upp.
Är Loftahammar en bra plats för den som är ny i Sverige? Är orten inte för liten och avsides?
– Jag tror att det är tvärtom. Här blir man inte anonym, säger Torgny Kindh.