Det ryker gemytligt från grillen. För frusna besökare väntar korv och kaffe. Någonstans mellan 60 och 80 personer står och småpratar på ladugårdsplanen på gården Stora Sandered, några kilometer nordost om Loftahammar. De ska få en visning av den nya ladugården.
Den stod klar för ett år sedan. För gårdens ägare Björn Riedmüller innebar ladugårdsbygget en nysatsning.
Under sju år hade gården inte haft djur.
– Jag ville att vi skulle få ytterligare ett ben att stå på. Det gäller att försörja sig.
Stora Sandereds gård har i dag en arbetsstyrka på 4,5 heltidstjänster. Djurhållningen är bara en liten del i verksamheten. En stor del av jobbet är maskinkörning, och dasgverken åt andra.
Hur gammal den tidigare ladugården var vet man inte. Någon bredvid gissar på att de äldsta delarna kan vara från det laga skiftet på 1870-talet, sedan dess har ladugården byggts till och moderniserats. Den var ändå inte i takt med tiden.
Istället byggdes det en ny stor hall med lösdrift. Här finns plats för 100 dikor med kalvar, och 60 ungdjur. Så många djur finns det inte i ladugården än.
– Det finns plats för expansion, säger Björn Riedmüller.
För att kunna härbärgera fler kor krävs dock att gården utökar med ytterligare mark. Skulle han komma över ytterligare något arrende kan djurbesättningen utökas.
Det finns ytterligare en idé.
– När vi har fått igång djurhållningen ordentligt skulle jag vilja ha gårdsförsäljning av eget kött.
Han tror att det framförallt sommartid skulle finnas en efterfrågan på lokalproducerat, högkvalitativt kött.
Nu när ladugården varit igång ett år valde Hushållningssällskapet, Tjustbygdens sparbank, Ydregrinden och Lofta LRF att lägga ett arrangemang till gården så att andra kunde få komma och titta. Det blev en hel del frågor. Bland annat om valet av att använda sig av djupströbädd. Med halm som snittas av en halmrivare anlägger man en bädd som ger djuren en varm och torr liggyta. Halmen måste bytas ut kontinuerligt. Det finns andra alternativ, men för Stora Sandereds gård var det en bra lösning eftersom man är självförsörjande på halm.