Loftahammars Hembygdsförening bildades 1947. Samma år köpte föreningen den lilla kvarnen, som i dag är en del av hembygdsgården, tillsammans med backstugan Torsborg och det magasin som är museum.
I somras provade föreningen att ha aktiviteter i hembygdsgården en dag i veckan med olika teman. Så blir det även i år. Hela juli är det öppet några timmar varje onsdagseftermiddag.
Men den som vill titta på hembygdsgårdens samlingar vid andra tillfällen har alltid möjlighet att boka en visning.
Magasinet rymmer många spännande föremål från traktens historia. Ett av dem är en hästdragen postvagn, som fraktade post mellan Edsbruk och Loftahammar fram till 1920.
Bengt Davidsson från föreningen visar också ett isskåp av okänd ålder, en föregångare till våra dagars kylskåp. Det är gjort i trä. I övre delen finns en plåtklädd låda för isen.
Strax intill står en annan uppfinning, fiffig i all sin enkelhet. Det är en redskapsbärare, som består av en lång stång med ett trähjul längst ner och krok på mitten. Där kan man till exempel hänga en mjölkkruka. Det hela påminner om en skottkärra.
I princip hela övervåningen upptas av markensbåten Teresia. Hon byggdes 1892 av "Anders Jan", eller Anders Johan Andersson, som han egentligen hette. Teresia lastade 33 tunnor strömming. Varje år gick hon upp till Linköping, via Göta kanal, när det var marknad där i början på juli.
På hembygdsgården finns också en väderkvarn. Den byggdes 1851 och användes fram till 1932. Föreningen köpte den 1947 och fick rätt att disponera marken. År 1967 fick föreningen gåvobrev på marken av de tidigare ägarna Tage Stenhammar och Holger Egmyr.
Nu närmast i tiden kommer föreningen att arrangera valborgsfirande i vanlig ordning på Kapelludden. Loftahammars manskör medverkar och Sylvia Axelsson håller vårtalet.
Den 5 maj blir det pilgrimsvandring, i samarbete med församlingen. En byvandring anordnas den 21 maj till Lerglo-Hallmare under ledning av Svante Gustafson, Sven Larsson och Hans-Göran Pettersson.
Föreningens medlemmar jobbar också aktivt med Bygdeband, rikstäckande webbplats för lokalhistoria, där landets hembygdsföreningar bidrar med material i form av texter och bilder.