Här är "hantverkstanterna" bakom marknaden

När julmarknaden i Loftahammar var hotad, gick "hantverkstanterna" in som arrangörer. Nu är det tredje gången de håller i det.

Kontaktperson. Kristina Fritzell-Hedman är kontaktperson, när det gäller julmarknaden. Här står hon framför Loftahammars bygdegård.

Kontaktperson. Kristina Fritzell-Hedman är kontaktperson, när det gäller julmarknaden. Här står hon framför Loftahammars bygdegård.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Loftahammar2016-11-13 21:55

Julmarknaden i Loftahammars bygdegård är en omtyckt tradition i bygden och lockar varje år mellan 250 och 300 besökare.

Tidigare var det bygdegårdsföreningens styrelse som höll i arrangemanget, men när en del av eldsjälarna försvann, ville inte styrelsen åta sig det uppdraget längre. Frågan var vem som skulle göra det i stället.

Kristina Fritzell-Hedman, som sitter i styrelsen, tyckte att det var synd om julmarknaden skulle ställas in.

Hon är även engagerad i den hantverksgrupp som träffas varje måndagseftermiddag i bygdegården. Lösningen blev nu att "hantverkstanterna", som hon säger, tog över ansvaret för marknaden.

Det är två år sedan. Söndagen den 4 december arrangerar de sin tredje julmarknad.

Ett 30-tal utställare brukar finnas på plats. De säljer bland annat dukar, tomtar, konst, trasmattor, tovade ugglor, fisk, textilarbeten och ljus.

Några av de utställare som är klara till årets julmarknad är hembygdsföreningen, studieförbundet Vuxenskolan, Leoos fisk, Monica Löfsved Pettersson, Hildegårds ull, Pirjo Kärki, Nils Ohlsson, Anne Granholm, Ingrid Gotin, Gun Britt Larsson och Åsa Gerenstein.

Loftahammars bibliotek har lotteri med bokvinster och Röda Korset julklappslotteri.

Julmarknaden har blivit ett tillfälle för ortens föreningar att tjäna en extra slant till sin verksamhet genom att ha lotterier, men det är förstås inte bara därför som den anordnas.

– Det är trevligt och uppskattat också. Alla som kommer, får glögg. Det har blivit som en grej, säger Kristina.

Är man hungrig, kan man köpa korv med bröd, kaffe, bullar och kakor.

Att Kristina vet hur många besökare det brukar vara, beror på att de räknar glöggmuggarna. Någon entréavgift är det däremot inte.

Styrelsen för bygdegården har valt att satsa sin energi på att hålla utrymmena fräscha och i ordning, och så får andra stå för aktiviteterna.

Bygdegården består av en liten sal med plats för ett 20-tal personer och en stor sal med plats för 150 personer. Den är en viktig möteslokal i bygden och hyrs ut i olika sammanhang, som fester och bröllop.

Hantverksgruppen träffas i lilla salen varje vecka. De är ett 20-tal personer som turas om att stå för kaffe och fikabröd.

– Vi lägger en tia varje gång och de pengarna pyntar vi bygdegården för, säger Kristina.

Bygdegården

Längre tillbaka var det Loftahammars IF som hade hand om Loftahammars bygdegård, som föreningen köpte 1961.

Men när Loftahammars IF – tillsammans med Gamleby IF – blev Tjust IF 2007, bildades i stället en bygdegårdsförening för att sköta bygdegården.

Kristina Fritzell-Hedman, som var med redan då, säger att de i styrelsen har olika ansvarsområden, när det gäller bygdegården. Det kan handla om utsmyckning i form av blommor utanför på sommaren eller löpande underhåll av lokalerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om