Gift i dricksvatten kan vara från valborgseld

Loftahammar är det enda vattenverk i kommunen där det finns mätbara halter av PFAS-ämnen. Många års valborgseldar kan vara orsaken.

Vattenverket i Loftahammar är det enda i kommunen som har PFAS-ämnen i dricksvattnet.

Vattenverket i Loftahammar är det enda i kommunen som har PFAS-ämnen i dricksvattnet.

Foto: Anna Persdotter/arkiv

Loftahammar2020-12-09 10:00

PFAS är ett samlingsnamn för flera tusen industriellt framställda kemikalier. De har använts sedan 1950-talet i ett stort antal produkter, bland annat brandsläckningsskum och till impregnering.

I Västerviks kommun finns 16 vattenverk. Bara ett av dem har mätbara halter av de här giftiga ämnena, och det är Loftahammar.

Vad beror det på?

– Den enda teorin som finns är att det beror på valborgselden, säger Ruben Öberg, va-chef på Västervik Miljö & Energi AB.

Sedan 2019 måste eldandet på Kapelludden ske på plåtar, så att askan kan tas bort, eftersom det är så nära vattentäkten. Men innan dess var det kanske 50 år som det inte var så.

De halter av PFAS-ämnen som kunnat påvisas är dock mycket låga, mellan 15 och 35 nanogram per liter råvatten. Gränsen är på 90 nanogram.

– Vi kan detektera dem, men det är långt under gränsen, säger Ruben Öberg.

Han betonar att det handlar om mycket låga halter. Ett nanogram är en miljarddels gram.

Bolaget har i flera år tagit prover på dricksvattnet, för att se hur det står till med förekomsten av PFAS-ämnen.

– Det har inte varit någon ökning. Snarare kan vi se en aning vikande tendens. Men vi håller koll på det, för det får ju inte öka, säger Ruben Öberg.

I Loftahammar finns två borrhål. Det ena är lite bättre än det andra, när det gäller PFAS-ämnen, men det räcker inte att bara använda det ena.

Finns det PFAS i dricksvattnet, eller är det bara i råvattnet?

– Vi filtrerar bort en del, men inte allt. Cirka 20 procent försvinner i reningsprocessen, säger Ruben Öberg.

Men de som dricker vattnet behöver inte vara oroliga, enligt va-chefen.

– Det är så låga halter att det nästan blir svårt att detektera dem.

För närvarande planeras inga åtgärder för att få ner halterna, men bolaget håller koll på dem, så att de inte börjar öka.

Tidningen Hem & Hyra har begärt in PFAS-­analyser från landets 290 kommuner. Av de 252 som svarat är det 106 kommuner som funnit mätbara halter av sådana ämnen i sina vattenverk. Loftahammar ligger på plats sex för sina relativt höga halter.

Efsa, en europeisk myndighet för livsmedelssäkerhet, har sänkt sin gräns för hur mycket sådana ämnen man kan få i sig, utan att det innebär hälsorisker.

Experter, som Hem & Hyra har intervjuat, anser att Livsmedelsverket behöver sänka sin gräns rejält framöver, när det gäller dricksvattnet. Vi får nämligen i oss PFAS-ämnen även genom maten och inomhusmiljön.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!