Fortsatt tufft läge för ejdern

Det finns ejder i skärgården, men mest vuxna fåglar. De små dunungarna lyser med sin frånvaro.

Ovanlig. Roskarlen är ganska ovanlig, men håller sig ändå kvar i norra skärgården.

Ovanlig. Roskarlen är ganska ovanlig, men håller sig ändå kvar i norra skärgården.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Loftahammar2017-07-02 12:00

Anders Birgerson på Stora Askö har under många års tid inventerat fågellivet i den norra delen av Loftahammars ytterskärgård.

VT:s utsända följer med honom i båten en dag, för att med egna ögon se hur det ser ut. Frånvaron av ejderungar är påfallande. Flera gånger ser vi ejderhonor, men knappt några ungar.

Beror det på havsörnen?

– De kan nog vara skrämda av havsörnen, eftersom de har dragit sig inåt. Men de lyckas ju inte med häckningen i innerskärgården heller, säger Anders Birgerson.

En rapport från länsstyrelsen i Blekinge nämner flera teorier som orsak till ejderns tillbakagång. En av dem är att ejdern misslyckas med sin reproduktion på grund av brist på vitamin B eller tiamin.

Årets inventering i skärgården är inte riktigt jämförbar med tidigare år, då den inte sker på samma sätt som förut. Omfattningen har minskat. Men Anders Birgerson har ändå en ganska klar bild över läget.

Förutom ejdern, har även gråtruten minskat kraftigt, till följd av minskat yrkesfiske – mindre fiskrens – och mindre sopor som ligger öppet och lättillgängligt.

En art som däremot verkar ha haft ett riktigt bra år är silvertärnan, som häckar med betydligt fler par i år, jämfört med i fjol.

Svärta, gravand och småskrake finns kvar, men bara ett fåtal. Kustlabben är också ovanlig, men Anders Birgerson har i alla fall sett två par i sitt område i år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om