Det blåser friska vårvindar när vi kommer till Loftahammar. Där möter vi Emelie Rosenqvist på Loftahammars Varv och Marina.
– Vi sökte stöd från Lokala Vattenvårdsprojekt 2023 för anläggning av spolplatta med reningsverk. Det var innan det blev ett lagkrav, så det känns bra att det kravet redan är uppfyllt, berättar hon.
– Vi har bara nyttjat lokala entreprenörer och det har gett ringar på vattnet. De har fått mer jobbförfrågningar och vi själva har fått förfrågningar från till exempel marinor i Göteborg och Valdemarsvik som vill ta del av våra tips.
Emelie Rosenqvist lyfter vikten av hållbar kommun och tycker det är viktigt att bevara Vivassen och skärgården.
Foto: Magdalena Borgemo
Men det är inte bara därför det är invigning. Paret Emelie och Tobias Claeson, som driver varvet, har själva restaurerat 30 meter av kajen som är från 1982. I höstas revs den kajdelen och sedan har de ägnat vintern och våren åt att bygga upp den.
Pontus Lindblom, näringslivschef i Västerviks kommun, är den som inviger den nya spolplattan och kajdelen i Loftahammar.
Han tycker att det är ett jätteroligt uppdrag och i sitt tal säger han att det bästa som finns är lokala entreprenörer som gör att Loftahammar växer.
– Det händer bra saker runt om oss, en strandpromenad som fortsätter växa, det är bra för besöksnäringen.
De vi pratar med på invigningen säger att paret jobbar jämt, att de är eldsjälar, de kämpar och håller på. De har lagt ner ett otroligt jobb och är en positiv kraft för Loftahammar.
Emelie Rosenqvist, Pontus Lindblom och Tobias Claeson är entusiastiska till vad invigningen betyder för Loftahammar, nu och framöver.
Foto: Magdalena Borgemo
"Vi såg att det hände saker i Loftahammar idag så vi tog en promenad från sommarstugan i Källvik", berättar Klara Gustafsson och Gustav Hoel.
Foto: Magdalena Borgemo
Oscar Olssson, Max Klasson och Sahel Cedighi är också från Stockholm. Max familj har båt här och tillgång till spolplatta så nära låter bra tycker han.
Foto: Magdalena Borgemo
Redan innan det blev lagkrav sökte Loftahammars Varv och Marina stöd för anläggning av spolplatta. Till vänster i bild syns delar av reningsanläggningen.
Foto: Magdalena Borgemo
Sedan i höstas har Emelie och Tobias restaurerat kajdelen som nu är en inbjudande del av strandpromenaden.
Foto: Magdalena Borgemo
Båtägarna och Loftahammarsborna Michael och Jenny Bergvall tycker att det här är fantastiskt, både miljömässigt och utvecklingsmässigt för Loftahammar. "Det är positivt för hela samhället allt de där två eldsjälarna har gjort", säger de.
Foto: Magdalena Borgemo
"Miljötänk är jätteviktigt", säger Anki Claeson från Valdemarsvik. Den här anläggningen betyder verkligen mycket för miljön.
Foto: Magdalena Borgemo
"Det är så viktigt att företagen satsar", tycker Sofie Källmark som är från föräldraföreningen i Loftahammar. "Det betyder otroligt mycket och det är roligt att de öppnar upp och visar allmänheten", tillägger hon.
Foto: Magdalena Borgemo
"Det här är verkligen tecken på att intresse och engagemang är inspirerande för alla", säger Christoffer Östling som inte bor i men arbetar i Loftahammar.
Foto: Magdalena Borgemo
Conny Johansson från Västervik är inte här så ofta men säger att det har hänt så mycket i området sedan förra sommaren. "Så duktiga entreprenörer de är som har kämpat och hållit på med det här."
Foto: Magdalena Borgemo
Från spolplattan rinner vattnet ner i en ränna och vidare till en pumpbrunn och pumpas upp i reningsanläggningen. Efter reningsanläggningen går det rena vattnet direkt ut i havet igen.
Foto: Magdalena Borgemo
Från brunnarna leds vattnet till reningsanläggningen
Foto: Magdalena Borgemo