De satsar stort på nytt material

Bertil Andersson på Smålandsplast i Loftahammar är med och utvecklar ett helt nytt sätt att bygga. Materialet är gjort av papper.

Med mulltoan. Bertil Andersson visar den mulltoalett som Smålandsplast har varit med och utvecklat. Röret upp leder bort dålig lukt.

Med mulltoan. Bertil Andersson visar den mulltoalett som Smålandsplast har varit med och utvecklat. Röret upp leder bort dålig lukt.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Loftahammar2017-09-07 18:00

I sitt arbetsrum på Smålandsplast i Loftahammar har Bertil Andersson ett visningsexemplar av det nya materialet, som tillverkas av Green Lite i Norrköping.

Det började med att Kurt Aldén uppfann materialet reboard, som han sedan vidareutvecklade till GLS.

– Det är möbelkvalitet, men baserat på papper, säger Bertil Andersson.

Materialet består ytterst av HDF, en tätare form av MDF. Det är en extremt hård pappskiva. Inuti GLS-skivorna går det att lägga in plastdetaljer, för att exempelvis få rum med eldragning.

– Spånskiva väger tre gånger så mycket som GLS, så det är ett resurseffektivt material, säger Bertil Andersson.

Smålandsplast samarbetar med Green Lite och tar bland annat fram fästelement, som fungerar ihop med det nya materialet.

GLS kan användas till allt möjligt. Ett användningsområde är för att skapa nya försäljningsytor inne i butiker, så kallade shop-in-shops, där produkter och varumärken kan exponeras bättre.

Men det kan också användas till lådor runt mulltoaletter och till hela hus. Bertil Andersson jobbar med att utveckla fästelement som passar till detta.

Mulltoaletterna kan exempelvis användas i flyktingläger, där man snabbt behöver kunna bygga upp sanitära anläggningar, eller i fritidshus.

Toasitsen har utvecklats i Loftahammar och ska tillverkas av Plastomer i Västervik. Två luckor gör att användaren slipper se ner i toasäcken under, och en "skorsten" med solcellsdriven fläkt suger upp den dåliga lukten, så att toabesöket blir angenämare. Mulltoan är en utvecklad form av Bertil Östbos "Terramunda".

Det går också att kombinera det nya materialet med traditionella sätt att bygga, så att man till exempel har innerväggar och delar av inredningen i GLS, som lättare kan göras om, varefter behoven förändras.

– Modulära lägenheter är något som är jätteintressant, säger Bertil Andersson.

En plastfolie ytterst fungerar som fuktspärr för det lätta och starka materialet, som även har visat sig stå emot brand bra.

Ambitionen på sikt är att dra i gång produktion i stor skala, även av modulhus, så snart finansieringen är i hamn. Bertil Andersson ser stora möjligheter med det nya sättet att bygga, där delarna som behövs kan tillverkas med millimeterprecision. Att de är lätta, är en stor fördel.

– Du kan bygga på en våning till på hus med platta tak i städerna, och behöver inte ta upp mer mark.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!