– När det skrivs om det är det mest negativa saker man belyser, det berättas inte om allt det positiva, säger Petra Nilsson.
Hon och hennes kollegor upplever inte alls att det skulle vara fråga om en systemkollaps, men att det är sant att det är svårt att locka ny personal till yrket. Något de tror beror delvis på de rykten som florerar, om ohållbara tidsscheman och svåra arbetsförhållanden.
– Många har förutfattade meningar om att vi bara torkar bajs och tjänar dåligt, säger Petra.
Samma sak hade Marika Hammarberg hört, men som nyinflyttad sökte hon alla jobb hon kunde och fick napp inom hemtjänsten. Här kände hon att hon hade hittat rätt och läser nu till undersköterska samtidigt som hon jobbar.
– Jag tycker om jobbet eftersom jag känner att jag gör något bra för någon annan. Och det är ett jobb som ger väldigt mycket. Man växer själv som människa. Jag började här eftersom jag behövde ett jobb, men jag blev kvar för att jag trivs så bra, säger hon.
– Sen att det är dåligt betalt, det har de ju rätt i, inflikar Anki Olsson.
Vad behöver göras för att få fler att vilja jobba inom hemtjänsten?
– Höj lönerna. Det är nog något som kommunen måste se till. Som det är nu tjänar man bättre om man till exempel jobbar i en affär, och där är det ju också obekväma arbetstider, säger Petra.
– Och vi tar ju hand om människoliv, säger Felicia Andersson.
Hon berättar om cykelturer på parcykeln hemtjänsten har tillgång till och promenader för att köpa glass på sommaren. Ibland vill någon åka och handla nya kläder.
– Vi hjälper de som inte klarar vardagen själva med det de behöver, säger hon.
Visst finns det också problem, det håller de med om. Som bristen på vikarier. Eller när tidsschemat spricker på grund av att något akut händer och de blir försenade.
Att de flesta skulle vilja komma in på ett boende i stället för att bo kvar hemma med hemtjänst är heller inget de känner igen.
– Jag har inte hört från någon att de skulle vilja flytta. Tvärtom så är de glada att de tack vare oss kan bo kvar hemma, säger Petra.
– Vi har läst om äldre som lever i misär och får ligga i sin egen avföring, men så ser det inte ut här.
Samtidigt så gör de inget mot hemtjänsttagarens vilja.
– Ibland får man lirka lite och säga att kom så gör vi det tillsammans, säger Felicia.