– Vi tror att det är byggt i början av 1800-talet, berättar Pierre Flodén när vi slår oss ner under den stora lönnen som skapar en skuggplats i trädgården. Huset är moderniserat med el och vatten, men i övrigt är många av husets originaldetaljer bevarade.
– Det var det viktiga för oss, att det inte var sönderrenoverat. Vi har träffat mäklare som stolt berättat att köket är bytt och laminatgolvet är nylagt, och då har vi ju ryggat tillbaka, skrattar han.
När Hemnet sammanställer sina siffror från året sticker Tingstad 5 ut. Med sina 42 720 klick hamnar fritidshuset i Lofta överlägset i topp. Tvåa på listan, ett fritidshus på Marsholmen i skärgården kring Blankaholm, fick 28 521 klick.
– Det kanske är vi som har klickat 20 000 gånger, skämtar Anna Furtenbach. Varför så många spanade in just Tingstad 5 vet de inte, och själva köpte de huset osett och fick lita på bilderna och vänner som kunde åka på visning. Att det blev just huset i Lofta var inte givet, paret har länge varit på jakt efter det perfekta fritidshuset, och har ingen särskild koppling till Västerviks kommun sedan tidigare. Men när annonsen kom ut stämde magkänslan.
– Ett tag hade vi snöat in oss på Dalarna, och vi har tittat på hus i Härjedalen också. Men vi ville ju egentligen söderut. Vi har tittat på hus i Östergötland, Södermanland … Vi ville att det skulle vara högst tre timmar från hemmet i Dalarö, berättar Anna.
– Vi visste vad vi ville ha. Här såg vi potentialen. Vi vill restaurera och återskapa, och ta vara på det som finns. Det enda som var nytt här var köket, och det slänger vi ut, skrattar Pierre.
För det är just historian de vill lyfta fram. Husets tre eldstäder, och kökets vedspis och bakugn. Takbrädorna som är 30 centimeter breda. De handsmidda gångjärnen. Det lilla skafferiet i köksväggen.
– Det är som ett kinderägg – vi river tapeten och hittar tidningar från 1902, säger Pierre.
– Det är handmålade väggar på övervåningen. De tapeter och tidningar vi kan bevara kommer vi rama in. De är en del av husets historia, fyller Anna i. Spikarna som höll upp papptaket på övervåningen har hon sparat i en liten burk.
Nu är planen att vinterbona stugan. En utedusch är förvisso fantastiskt, men möjligtvis lite kallt på vintern, resonerar paret som vill kunna vistas i huset året om.
En riktig infart och grusplan med rundel ska anläggas, och både orangeri och balkong ska tillkomma. Tvätt- och duschrum ska byggas, vedboden ska flyttas, dikeskanten är röjd och nyanlagda rabatter pryder marken bredvid farstutrappen. På gräsmattan står en hög med nymålade plankor som ska användas till att skärma av trädgården från stora vägen. Hängmattan är förvisso uppsatt mellan två träd, men särskilt välanvänd har den inte hunnit bli.
– Dagen innan förbränningstoaletten kom så var vi vakna och målade till klockan två. För ett tag sedan fick vi för oss att börja riva bort papptaket i vardagsrummet... Och helt plötsligt stod vi där klockan elva på kvällen och kunde inte sluta, skrattar Anna.
– Vi vill hantverka själva. Vi har längtat efter att få såga och snickra och skita ner oss lite, tillägger Pierre.
– Ja, det är inget som känns jobbigt, vi får energi av att hålla på här. Vi har en modern och fin lägenhet i Stockholm, men nu får vi det bästa av två världar. Vi är supernöjda, säger Anna.