Bosse Stenhammar, uppvuxen i huset bredvid, minns att det då han växte upp, på 1950-talet, var dans åtminstone ett par gånger i veckan i danssalen på bottenplanet.
Nu är huset totalrenoverat av nuvarande ägaren, Linköpingsbon Andreas Leveau Book, som jobbat med detta varje ledig stund under tre och ett halvt års tid.
Många har varit nyfikna, stannat till och tittat och snackat under arbetets gång. Därför bestämde sig Andreas för att bjuda in hela Källviks samfällighet, plus egna vänner och bekanta, till öppet hus härom veckan. Ett lyckat drag, skulle det visa sig. För det var inte mindre än 150 personer som tog tillfället i akt att få sig en rundtur och mingla lite grand i det pampiga före detta danspalatset.
Byggnaden – som alltså var centrum för det sociala livet i brunnsorten då det begav sig – uppfördes 1928.
Andreas Leveau Book har för egen del tillbringat varje sommar i Källvik sedan 1977 då hans farfar köpte fastigheten och han har lagt ner själ, hjärta och bokstavligt talat blod, svett och tårar i att restaurera och försöka återskapa huset till dess forna glans. Ett arbete som inleddes det första pandemiåret 2020. Mycket har han gjort själv men han har också haft mycken god hjälp av lokala snickarproffs.
Inledningsvis var detta ett projekt som Andreas och hans hustru Mimmo påbörjade tillsammans men då Mimmo insjuknade i cancer och gick bort efter ett snabbt sjukdomsförlopp blev renoveringen också ett terapiarbete för Andreas.
Vad betyder Källvik och huset för dig?
– Källvik är en fantastisk plats. Jag har många fina sommarminnen härifrån sedan 1977. Huset har en rolig historia, och det är så kul att ha fått möjligheten att förvalta det. Och nu när renoveringen går mot sitt slut känns det ännu bättre.
Har du dragit någon lärdom som du kan dela med dig av när det kommer till att renovera ett gammalt hus?
– Ja, många. Det innebar ännu mer jobb än jag kunnat föreställa mig. Det är väldigt många beslut som ska tas. Och det tar längre tid än vad man tror, och budgeten spricker alltid. Det är med andra ord precis som på tv-programmen.
– Men jag har haft mycket bra och proffsig hjälp av duktiga hantverkare från Loftahammar.
Societetshuset, från 1928, utgjorde centrum för det sociala livet i brunnsorten Källvik. Här fanns en danssal och sällskapsrum. Här låg också postkontor och busshållplats. Sommarsäsongen i Societetshuset innebar dans flera gånger i veckan, rader av kabaréer, sånglustspel och liknande. En av de mer namnkunniga personerna som uppträtt här var Povel Ramel, som under flera år tillbringade somrarna i Källvik tillsammans med sina fosterföräldrar. Det var i Societetshuset han som 17-åring framförde sin allra första revy, "Sommarfräknar", med premiär den 15 juli 1939. Han gjorde samma år succé med Källviksrevyn "Sorglösa brunn".
Detta kan man läsa om i boken "Källvik, en småländsk brunns- och badort", av Hans Broomé.
Länge nyttjades Societetshuset som semesterviste för Åtvidabergsföretaget Facits personal som kunde hyra in sig här.
I mitten av 70-talet köpte alltså Andreas farfar fastigheten, och sedan dess har Andreas tillbringat flera veckor varje sommar i Källvik.
– Vi var fyra grabbar, jag, min bror och två kusiner, som lekte i skogen, badade och cyklade omkring här sommaren lång, berättar han.