I en artikel från TT framgår att regeringen vill att den svenska förvaltningsplanen för ål ändras. Uppdraget är att redogöra för möjligheterna till ett begränsat småskaligt fiske efter ål.
Man ska också utreda möjligheten att överlåta tillstånd att fiska ål till nästa generation. Idag är ålfiske nämligen förbjudet om man inte redan har tillstånd.
Anders Birgerson på Stora Askö, utanför Loftahammar, är en av få i Kalmar län som fortfarande har ålfisketillstånd, även om han bara fiskar i liten skala och med små redskap.
Han tycker att det är bra om det finns möjlighet till en generationsväxling.
– Det är trevligt, om någon vill föra traditionen vidare, att de kan det.
I den del av skärgården som han själv håller till, finns det ytterligare några fiskare som har tillstånd att fiska ål: två på Stora Askö och en vardera på Ekö, Väderskär, Grindö och Stedsholmen. De är alla från 60-årsåldern och upp till drygt 80.
Men även om det i framtiden blir möjligt att överlåta tillstånd att fiska ål, är Anders tveksam om några yngre personer kommer att nappa på det.
– Många har andra jobb och intressen.
Själv fortsätter han i alla fall tillsvidare med att sätta ut sina redskap på de gamla ställena.
– Finns det redskap och vatten och ålar, så är det väl en trevlig tradition som kan hållas vid liv. Flatrökt ål är en speciell tradition för Smålandskusten, säger han.
När han står på julmarknader och säljer fisk, är det ganska många som vill ha sig en bit ål.
– Ålbitarna på tio–femton centimeter är dem man säljer först.