1200 000 kilo ost per år tillverkades

"Nedläggningshotet borta för ett blomstrande mejeri".  Ovanstående hade vi som rubrik i den artikel jag skrev om Tjust-Ost AB som utan tvekan var Loftahammars näst största företag för 20 år sedan.

Kaj Fredriksson, i dag framför den fabrik som han jobbade på från 1957 och fram till 1992 då osttillverkningen flyttades till Västervik.

Kaj Fredriksson, i dag framför den fabrik som han jobbade på från 1957 och fram till 1992 då osttillverkningen flyttades till Västervik.

Foto: Ingemar Pettersson

Loftahammar2009-08-26 18:37
Tjust-Ost tillverkade ost i stora mängder. 1200 000 kilo ost tillverkades totalt på ett år och detta fördelat på fyra olika sorter. En stor del av tillverkningen gick på export till i första hand USA och Australien. Tjust-Ost AB var ett dotterbolag till Västerviksortens Mejeriförening där även Vimmerby mejeri ingick. På fabriken i Loftahammar omsatte man runt 20 miljoner om året. 1989 fanns det tolv anställda inklusive platschefen Per Johansson. - Som läget är just nu har vi slagit i produktionstaket, sa Per Johansson. Vi är ett blomstrande mejeri och kan inte tillverka mer än vad vi gör för tillfället även om vi skulle behöva, sa han vidare. Till Tjust-Ost kom det 10000000 kilo mjölk om året och denna mjölk kom då med elva tankbilar i veckan och då gällde det både bil och släp. Utöver dessa bilar kom det även en tankbil i veckan med vegetabiliska oljor, och där rörde det sig om cirka
16 000 liter i veckan. Vid tillverkningen gick det också åt 15 liter kryddor till varje ostkar och där varje ostkar innehöll 12000 liter mjölk. På den tiden tillverkade man ungefär 950 ostkar om året. - När det gäller osten har vi cirka 110000 kg i lager för jämnan, berättade Per Johansson. 20 år senare frågar vi Kaj Fredriksson vad som hänt sedan dess?
- När Arla köpte upp och tog över 1991 blev vi bara kvar ett år i Loftahammar. Därefter flyttades hela verksamheten till Västervik och dit var det bara Per Johansson och jag som följde med. - Det skulle bara bli under en kortare tid, men jag började i Västervik 1992 och höll sedan på där fram till 2005. Man tillverkade den sista osten i Västervik 2004. Västerviks Gräddost var för övrigt bland den sista ostsorten som tillverkades. I Västervik jobbade vi tre-skift ända fram till det hela lades ner 2004, berättar Fredriksson. Efter nedläggningen av ostfabriken i Loftahammar och nedmontering av maskinerna sålde Arla lokalerna till den kända seglaren Göran Marström i början på 1990-talet. I dag 20 år efter vårt reportage om Tjust-Ost ägs fortfarande lokalerna av Göran Marström som för övrigt bor i huset med sin familj.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om