Den boende bor inte i direkt närhet till den planerade transformatorstationen utan runt 500 meter därifrån. Kommunen bedömde därför att han inte behövde höras. Länsstyrelsen tyckte annorlunda – men kommunen vill nu att saken ska prövas av högre instans.
– Det är viktigt att få saken prövad för att vi ska veta hur vi ska göra framåt. Särskilt eftersom vi inte instämmer i länsstyrelsens bedömning om att den boende berörs av transformatorstationerna på det sätt som avses i plan- och bygglagens regler, säger Carolina Stalebrant, miljö- och byggnadschef på Västerviks kommun.
Redan för två år sedan berättade VT att företaget Universal Kraft Nordic planerar att bygga en solcellspark i Södersjö utanför Lofta. Själva solcellsparken är det länsstyrelsen som fattar beslut om. Något bygglov från kommunen krävs inte. Men solparkernas transformatorstationer, i det här fallet sju olika stationer, behöver bygglov från kommunen. I början av 2024 beviljade kommunen bygglov för transformatorstationerna i Södersjö.
Men byggloven överklagades av en privatperson som ansåg att själva processen inte gått rätt till. Han var inte en av de grannar som fick tycka till om bygglovet – vilket han borde ha varit, tycker både han själv och länsstyrelsen.
– Länsstyrelsen beslutade att skicka tillbaka ärendet till nämnden och sa att vi behöver utöka grannhörandet. Det är det beslutet vi valt att överklaga till mark- och miljööverdomstolen, förklarar Carolina Stalebrant.
Mark- och miljööverdomstolen har gett sitt prövningstillstånd, vilket betyder att man gått med på att pröva saken.
Kan det här göra att projektet försenas?
– Ja, hinder i bygglovet för transformatorstationer är nog inte något som man tänkt ska vara en del av processen, så är det ju.
Parallellt med överklagandeprocessen har företaget jobbat fram nya platser för några av transformatorstationerna. I den nya bygglovsprocessen har kommunen inkluderat den boende som man egentligen tycker bor för långt ifrån, i väntan på att saken ska avgöras av domstolen.
Carolina Stalebrant säger att det inte enbart är avståndet som avgör vem som får tycka till om ett bygglov. Skulle det handlat om till exempel en hög industribyggnad blir det fler som berörs än de som bor precis i närheten. Men i det här fallet rör det sig om mindre containerliknande byggnader och därför ansåg alltså inte kommunen att det berör den boende som klagar på att inte ha blivit hörd.
Men när det gäller själva solcellsparken har kommunen inget inflytande alls. Vad tänker du om det?
– Jag vill inte säga något särskilt om det, mer än att det pågår en ganska stor diskussion i Sverige över huvud taget. Jag vet att vissa länsstyrelser i landet har fört upp frågan om hur man ska hantera handläggningen av solcellsparker, man vill att det ska vara lika för alla. Det är en diskussion som sattes igång för flera år sedan. Vi på kommunal nivå kommer att följa de direktiv eller förändringar som eventuellt införs framöver.
Vi söker representanter för företaget Universal Kraft Nordic, som är baserat i Varberg.