Fokus på historien när Lofta kyrka renoveras

Lofta kyrka genomgår just nu en gedigen renovering. ”Det blir stor skillnad för besökarna”, säger David Liljegren som leder arbetet.

Sommaren 2022 genomförs en stor renovering av fasaden på Lofta kyrka. Pierre Pettersson och Anton Wahlström från Björklunds Fasad & Måleri tillsammans med David Liljegren, fastighetsskötare vid Norra Tjusts pastorat har arbetat med renoveringen.

Sommaren 2022 genomförs en stor renovering av fasaden på Lofta kyrka. Pierre Pettersson och Anton Wahlström från Björklunds Fasad & Måleri tillsammans med David Liljegren, fastighetsskötare vid Norra Tjusts pastorat har arbetat med renoveringen.

Foto: Amelie Furborg

Lofta2022-08-31 06:00

Lofta Kyrka är ett populärt besöksmål på sommaren, men i år har besökarna mötts av byggnadsställningar. Kyrkobyggnaden från 1837 var i stort behov av renovering, och sedan några månader tillbaka pågår en stor översyn av hela exteriören.

David Liljegren är fastighetsskötare vid Norra Tjusts pastorat och arbetsledare för renoveringen.

– Arbetet började innan sommaren, och det är ett stort jobb. Vi knackar ner lös puts, putsar i ordning fasaden och målar därefter med ny färg i samma kulör. Fönstren målas med linoljefärg och alla hängrännor ses över och lagas.

undefined
I sommar har kyrkan varit täckt av byggnadsställningar, men enligt fastighetsskötaren David Liljegren har den sommaröppna kyrkan haft i stort sett lika många besökare som vanligt.

Vid renoveringen används gamla metoder och material i så stor utsträckning som möjligt. Det är viktigt både ur det kulturhistoriska perspektivet och det miljömässiga, enligt David Liljegren.

Pierre Pettersson är projektledare på Björklunds Fasad & Måleri och ansvarar för renoveringsarbetet. Han uppskattar att arbeta med de traditionella produkterna men har märkt att många inom måleribranschen idag drar sig för att använda dem.

– Jag tycker att fler, även privatpersoner, borde renovera och måla med kalk- och linoljefärg. Det här är ju det bästa sättet att ta hand om fönster, säger Pierre Pettersson.

undefined
David Liljegren, fastighetsskötare vid Norra Tjusts pastorat och Pierre Pettersson från Björklunds Fasad & Måleri vid kyrkans huvudentré.

Lofta kyrka är den tionde kyrkobyggnaden som Pierre Pettersson är med och renoverar. Han berättar att det ibland är lite av ett detektivarbete att få fram vilka material som har använts tidigare.

– Ofta är det väl dokumenterat, men inte alltid. Innan vi satte igång tog vi bort en liten bit av fasaden och skickade på analys för att få reda på vad de olika lagren består av.

Kyrkan har varit öppen som vanligt i sommar och enligt David Liljegren har inte byggnadsställningarna skrämt bort besökarna; det har varit ungefär lika många besök som vanligt i landsortskyrkan, som är en av de största i Linköpings stift. 

– Förr sträckte sig Lofta socken hela vägen in till Piperskärr inne i Västervik. Det fanns många stora rika gårdar i socknen, och genom att bygga en stor kyrka ville man visa upp att det fanns gott om pengar, berättar David Liljegren.

Kommer besökarna att se någon skillnad nu när allt snart är klart?

– Ja, det kommer att bli stor skillnad. Det är ju samma kulörer, men det kyrkan var väldigt nedgången exteriört och huvudporten hade skador i nederkant. Det ska bli spännande att se resultatet nu när ställningarna försvinner, säger David Liljegren.

undefined
Även 1922 genomfördes en exteriör renovering av kyrkan. Här ses några av arbetarna. Ferdinand Södergren, längst till höger, var vaktmästare vid Lofta kyrka.
undefined
Att hålla tidsplanen är största utmaningen med ett så här stort projekt, enligt Pierre Pettersson (mitten). Väder och vind gör att det är svårt att veta exakt hur lång tid allt tar - men nu är renoveringen snart färdig.
undefined
På ett av de stora fönstrena var träet murket och behövde bytas ut, vilket gjordes av fastighetsskötaren David Liljegren som även ansvarat för hela renoveringen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!