Hon vill lämna över karamellerna

Det är några saker att ta fasta på när det gäller karamellkokning: Temperatur och snabbhet. Det vet Sol-Britt Ottosson som har gedigen erfarenhet av hantverket.

Karamellkok. Sol-Britt Ottosson kokar karameller på Lofta hembygdsgård. En önskan hon har är att någon yngre tog över snart.

Karamellkok. Sol-Britt Ottosson kokar karameller på Lofta hembygdsgård. En önskan hon har är att någon yngre tog över snart.

Foto: Kristina Westring

Lofta2017-07-08 16:00

Från en liten röd stuga belägen på Lofta hembygdsgård sprids dofter av pepparmynta, lakrits och hallon. Det är lördag, ett av två tillfällen denna sommar, då det är karamellkokning på gång. Sol-Britt Ottosson, som har kokat karameller i närmare 15 år säger att det nog är hennes sista år.

– Det vore roligt om någon yngre person skulle vilja ta över. Det är populärt och många kommer hit med sina barn år efter år.

Den lilla stugan fylls snabbt av nyfikna besökare och de verkar fascinerade över hur det går till att få fram karameller av socker, glykos, smak och färg. Sol-Britt mäter upp ingredienserna i en gryta och sätter på spisen. Blandningen ska koka tills den uppnår 152 grader.

– Man måste ha en speciell termometer som klarar höga temperaturer.

När blandningen har rätt temperatur häller Sol-Britt upp den på bordet och häller i pepparmynta och en brun färg gjord av bark. Sedan ska allt blandas, snabbt och kvickt, dras och knådas för att sedan klippas till lagom stora karameller.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om