Här ringmärks ovanlig uggla

Nästan 40 personer, bland dem flera barn, mötte upp när Tjust Fågelklubb anordnade ringmärkning av ugglor i Lofta på fredagskvällen.

Ringmärkning. En jorduggla får en ring om benet. Övriga på bilden är från vänster Kent Gullquist, Rainer Winkler och Larsgunnar Nilsson.

Ringmärkning. En jorduggla får en ring om benet. Övriga på bilden är från vänster Kent Gullquist, Rainer Winkler och Larsgunnar Nilsson.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Lofta2017-10-24 11:30

Det var första gången som Tjust Fågelklubb testade att ha ringmärkning av ugglor som en aktivitet på höstens program. Men in i det sista var det osäkert hur det skulle gå, berättar Larsgunnar Nilsson från klubben.

– Det kunde ha blivit ett väldigt fiasko med så opålitligt väder och osäkert om vi skulle få någon uggla.

Han var också fundersam över om det skulle komma några besökare, men det kom nästan 40 personer.

– Det var nog dubbelt så många som vi optimistiskt hade hoppats på.

Med ett antal förväntansfulla barn bland besökarna, blev det förstås ett extra tryck på arrangörerna att även leverera något i uggleväg.

Tre nät sattes upp runt Uknö i Lofta, och ingen av besökarna behövde åka hem besviken. Första fångsten var till och med bättre än väntat: den i våra trakter rätt ovanliga jordugglan. Den häckar inte här i kommunen, såvitt man vet, utan mest i norra Sverige. Antingen tänkte den försöka sig på att övervintra här, eller så var den bara på genomresa på sin väg söderut.

– Chansen att få en jorduggla var en på femtio ungefär, konstaterar en nöjd Larsgunnar.

Någon timme senare satt även en kattuggla i nätet. Alla som ville fick fotografera och klappa ugglorna, innan de undersökta och nymärkta släpptes iväg ut i mörkret och friheten igen.

Förra vinterhalvåret ringmärkte Kent Gullquist och Larsgunnar Nilsson totalt ett 50-tal ugglor, varav merparten hornugglor, i det här nya projektet.

Det hela började med att ringmärkaren Juhani Vuorinen undrade om de var intresserade av att ringmärka hornugglor. Hans finska kollegor ville veta mer om vad som hände med alla de hornugglor som de ringmärkte. De hoppades alltså på återfynd.

Några återfynd har det emellertid inte blivit, än så länge, utan hittills bara nymärkningar.

För att locka ugglorna att flyga in i näten, används bandspelare med revirläte från en ropande hornugglehane, varvat med sorkpip på hög volym. Intill sitter en liten attrapp av en uggla. Denna metod har visat sig fungera även på andra arter av ugglor, till exempel jorduggla.

– Även jordugglan reagerar på hornugglans revirläte, säger Larsgunnar.

När det gäller jordugglan, tror han att det kan vara nyfikenhet som får den att flyga dit, medan det i kattugglans fall mer handlar om irritation. Vid ett tillfälle slog en kattuggla till attrappen, så att den flög iväg flera meter!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!