Som ordförande i social- och omsorgsnämnden i Linköping meddelar hon att kommunen kommer att vidta omgående och akuta åtgärder efter förra veckans våldsamma upplopp i Skäggetorp. I dialog med polisen har socialtjänsten nämligen fått rapporter om att flera barn deltog i konfrontationerna. Flera orosanmälningar, som med säkerhet kan kopplas till påskhelgens upplopp, har tagits emot.
– En del av barnen har bara befunnit sig på platsen, andra har "hjälpt till" om jag uttrycker mig så. Det är fullständigt oacceptabelt. Alla föräldrar vars barn har orosanmälts kommer att kallas in till socialtjänsten, säger Annika Krutzén och fortsätter:
– Vi har sedan tidigare fattat beslut om att flytta ut delar av socialtjänsten till Skäggetorp, vi letar just nu lokaler, men vi har inte tid att vänta – det här är akut. Därför behöver vi gå in med extra insatser och resurser per omgående.
Vid nämndens sammanträde under torsdagen gavs social- och omsorgsförvaltningen i uppdrag att ta fram en plan för omgående åtgärder – men politiken har redan nu en del tankar:
– Det handlar om ifall vi ska stärka upp områdesteamen eller om vi kan hitta andra yrkesgrupper som, mer "hands on", kan stötta upp här och nu. Jag tänker framförallt att vi måste stärka upp utförarsidan – de verksamheter som jobbar direkt med familjerna.
Hur många orosanmälningar har ni egentligen fått in efter upploppen?
– Jag vet att vi fick in sex nya anmälningar under gårdagen (läs onsdag). Den totala siffran vet jag inte just nu, men det är många.
Ser du det här som ett misslyckande för er, som kommun, och ert arbete?
– Vi vet att det finns ett stort behov i Skäggetorp men jag vill inte kalla det ett misslyckande. Jag tror att vi måste bli tuffare och det säger jag för att en tredjedel av alla ungdomar som vi placerar aldrig tidigare har varit i kontakt med socialtjänsten. Det innebär att vi inte har lyckats att få de här familjerna att ta emot våra insatser.
Men då har ni misslyckats att skapa förtroende?
– Absolut. Därför måste vi ut med socialtjänsten i Skäggetorp. Vi måste komma närmare familjerna.
Nämndordföranden tror att påskhelgens upplopp kommer att leda till fler "tvingande insatser".
– Jag tror att det här kan leda till fler omhändertaganden men också andra insatser så som hjälp med föräldraförmåga, utbildningar och stöttning på det sättet.