– Jag förstår att en enfrågeorganisation som Älvräddarna väljer ett kommunägt stort bolag som måltavla för kritiken, säger han. Men vi har inte kunnat agera annorlunda när det gäller regleringen av sjön Yxern än vi har gjort. Det är andra som kunnat förändra situationen. Jag tänker inte ta emot priset.
Han talar framför allt om länsstyrelsen i Kalmar som är den instans som skulle kunnat göra skillnad i somras. Det är Yxerns reglerförening som sköter vattennivån i sjön och länsstyrelsen kunde ha förelagt föreningen att tappa mindre vatten ur sjön.
– Vi har flera gånger bett länsstyrelsen att utnyttja möjligheten att agera som tillsynsmyndighet, bedöma miljöaspekten och säga "följ inte vattendomen". Men det skedde inte förrän i slutet av sommaren.
– Länsstyrelsen SKULLE även kunna dra igång den process som skulle kunna ändra vattendomen. Men det har inte skett.
Det finns alltså en omdiskuterad vattendom, fastställd av Mark- och miljödomstolen, som avgör vattennivån i Yxern. I Yxerns reglerförening är Tekniska verken en av fem delägare.
– I reglerföreningen har vi i åratal fattat beslutet att tappa så lite vatten som möjligt, alltså den minsta mängd som vattendomen kräver. Mer än så har vi inte kunnat göra, om vi ska följa lagar och regler.
Älvräddarna skriver i sin motivering till utmärkelsen "miljösämsta elbolaget 2016":
"Trots att både allmänhet och myndigheter larmat gång på gång så väljer Tekniska verken att sjösänka Yxern på ett sätt som skadar den biologiska mångfalden på ett mycket allvarligt sätt. Man visar en total ansvarslöshet och nonchalans gentemot den biologiska mångfalden samt de människor som nyttjar sjön för rekreation och naturupplevelser".
– De har känt till klagomålen som pågått sedan 1948, men gör inget åt situationen, menar Tino Åberg, representant för den lokala Älvräddargruppen Vimmerby-Västervik.
Älvräddarna menar dessutom att Tekniska verken även i andra situationer kring sina småskaliga vattenkraftverk envist har motstått miljöförbättrande åtgärder.
– Just de minsta kraftverken, sådana som Tekniska Verken framförallt äger, är de som kan miljöanpassas mest utan att skada energisystemet, menar Christer Borg, ordförande i riksorganisationen Älvräddarnas Samorganisation. Trots detta vill Tekniska Verken enligt sin egen rapport för åtgärder i princip inte göra någonting.
Älvräddarna är en välslipad kampanjorganisation, säger Anders Jonsson som menar att vissa delar i deras pressutskick är direkt felaktiga.
– I Yxerns reglerförening är det inte vi som ensamma bestämmer, vi har inte majoritet utan måste lyssna på andra delägare. Vi ska fungera inom de gränser som lagar och regler ger oss och kan inte bryta mot vattendomen. Då kan jag själv bli åtalad för miljöbrott och Tekniska verken riskerar att bolagets försäkringar inte gäller.
Anders Jonsson understryker att han är bekymrad över läget vid sjön, den som i somras delvis blev torrlagd.
– Jag förstår att de boende kring sjön tycker att det är förskräckligt, säger han. Jag är den förste att beklaga hur det ser ut där och vi jobbar för att länsstyrelsen ska kräva förändringar i vattendomen.