Det är som om tiden stått still. Men det är precis som det ska vara. Rakdon och oljor och riktiga barberarstolar. Så. Det är egentligen ingen salong. Det är en barbershop.
– Det finns knappt några herrfrisörer längre. Och ännu färre barberare. Vi är kanske trettio stycken i Sverige i dag. Men skäggtrenden är stark just nu. Starkare än någonsin. Så behovet är stort. Jag har fullt upp, säger Dennis Liedberg som började i yrket 1962.
Dennis Barbershop ligger i Linköping och har gamla anor. Själva salongen har legat i huset vid S:t Larsgatan i centrala Linköping sedan 1887. I de nuvarande lokalerna har verksamheten funnits sedan 1975. Det finns mängder av detaljer i inredningen som är roliga och har sin speciella historia. Den spegelvända tv:n är en grej.
– Den är lätt att fixa i dag. Förr fick jag gå in i tv:n och koppla om för att vända på bilden, säger han.
En annan detalj är kundernas privata lådor. Enligt Dennis Liedberg hade de flesta barberarsalonger förr ett antal små lådor för finare herrar. Där förvarades den egna rakkniven, rakborsten och en tvålkopp. Då var hygienen inte så prioriterad, vilket gjorde att de rika inte gärna delade rakdon med vanligt folk, som kunde ha skäggsvamp och lus.
– Jag återupptog lådsystemet för femton år sedan. Jag började med 72 lådor. På fem dagar var alla sålda. I dag finns det 413 lådor och kön till en ledig låda är lång. Runt fyra år. Det finns några lediga nu. Men det är vi som bestämmer vilka som kan få en låda, säger Dennis Liedberg.
Och vad finns i lådorna i dag? Det är inte bara rakprylar... Vi vet. Men det får vi inte berätta.
Han har många fasta kunder. Kunder som gillar själva stämningen. Det finns också en liten whiskybar för den som vill prova någon sort. Själv gillar han Octomore från Bruichladdich. Det är en mycket rökig whisky. Hockey och framför allt SHL är en passion. Och Clint Eastwood. Så det förekommer filmvisningar och hockeykvällar hos barberaren.
– Det är manligt här. Och det ska det få vara. Kvinnor är välkomna om de vill boka en tid åt sin man. Det här är en manlig fristad, säger han.
Dennis Liedberg har alltså aldrig sett en starkare skäggtrend än den som finns i dag. På 1970-talet var det polisonger som gällde ett tag. Men det var inte alls lika utbrett som skägget är nu, säger han.
– Jag själv har aldrig haft någon skäggväxt att tala om. Och inte heller växte polisongerna ut då. Då var jag med i ett band (är det fortfarande) och för att vara inne fick jag sätta dit löspolisonger, säger han.
Även om många är återkommande kunder så är det också många som aldrig har gjort något speciellt åt sitt skägg innan de kommer hit. Han säger att han sett sin beskärda del av vildvuxna skägg. Han har också haft kunder som egentligen inte ska ha hår i ansiktet.
– Då får man säga till lite diskret att det kanske vore bra med en riktig rakning, säger han och skrattar.
Men vilka misstag är det då som han ser hos den som anlagt skägg eller mustasch? Det finns några grundmissar, säger han.
– Många låter skägget växa på halsen. Där är det svårt att hålla efter och du ser bara sjabbig ut. Ja skitig, skulle jag vilja säga. Se till att håll efter på halsen. Själv kan du också se till att ansa skägget med en liten vass sax.
Men vad är det barberaren gör? Jag lovar att man blir snygg efteråt. Dennis Liedberg berättar:
– Det finns inget ansikte som är likt det andra. Jag skulpterar skägget så att det fungerar bra mot det ansikte personen har. Då kräver det att kunden står upp när jag gjort grunden. Men grunden kräver också en riktig barberarstol. Att kunden faktiskt är djupt tillbakalutad, säger han.
Sax och rakkniv är givet. 80-procent sprit som ska göra riktigt rent efter att rakkniven varit framme. Det är noga. Hygien. Och redskapen görs rent efter varje kund. Det är självklart.
– Jag tycker att det är lagom att se till att få sitt skägg vårdat var tredje eller var fjärde vecka. Misstaget många gör är att man väntar för länge. Då blir det risigt. Sen spelar det roll vilken typ av skäggväxt man har. Är det krulligt kanske man behöver komma oftare än den som har rakare hår, säger Dennis Liedberg.
Och hur är det med undertecknad? Ska han ha skägg?
– Definitivt, säger Dennis Liedberg.
Roland Klinga
roland.klinga@nt.se
011-200494