Mindre trafik i framtiden

Framtidens bostadsområden kan byggas på barnens villkor. Våra städer har länge byggts med bilframkomlighet i fokus, men nu växer det fram nya sätt att se på stadsutveckling.

Oattraktivt. Gator som den här lockar inga människor. Martin Clase visar ett avskräckande exempel.

Oattraktivt. Gator som den här lockar inga människor. Martin Clase visar ett avskräckande exempel.

Foto: Åke Karlsson

Linköping2016-01-14 11:20

I många svenska städer upptas 40–50 procent av den fria ytan av gator och parkeringsplatser, medan fotgängare är hänvisade till mer eller mindre smala trottoarer. Det är resultatet av ett stadsbyggande som under lång tid har prioriterat framkomlighet med bil.

Men nu växer städerna och allt fler människor vill bo centralt. De vill ha attraktiva boendemiljöer där biltrafiken tar betydligt mindre plats. Staden ska vara en tilltalande plats att vara i, ett förlängt vardagsrum, snarare än ett utrymme för transporter. Arkitekter och stadsplanerare försöker tänka i nya banor.

På White arkitekter har man skissat på en stadsdel som byggs på barnens villkor, istället för på bilarnas.

– Den lekbara gatan låter kanske livsfarlig för er som månar om trafiksäkerhet. Men det handlar om att knyta ihop alla funktioner som är viktiga för barn, sade Martin Clase från White arkitekter när han talade på Transportforum häromdagen.

Skolor, förskolor, idrottshallar, parker och fria ytor sammanbinds av trafikfria stråk så att barnen kan röra sig fritt mellan de olika platserna. I Jönköping finns tankar på att bygga det nya bostadsområdet Södra Munksjön med ett sådant barnperspektiv.

Men det betyder inte att man kan tänka bort gator och bilparkeringar. Bilen spelar fortfarande stor roll i vårt samhälle, inte minst för småbarnsfamiljer. Så utmaningen kan formuleras så här: Hur bygger man en stad som är attraktiv för de boende men samtidigt har bra tillgänglighet för bilar?

Svårigheten är att aktörerna har olika prioriteringar. De boende vill ha både bra miljö och lättillgänglighet. Fastighetsägarna vill bygga attraktiva bostäder och menar att bekväm tillgång till parkeringsplats är ett måste. Kommunen vill ha många bostäder och minskad trängsel medan näringsidkare prioriterar det som ger dem flest besökare. Framtidens stadsbyggnad kan inte bli något annat än en god kompromiss.

– Men en sak är säker, vi kommer inte att kunna köra fram till dörren, sade Åsa Friis från Södra Munksjöns utvecklingsbolag.

Ett stort problem är att många bilparkeringar är dimensionerade för att klara toppar vid vissa tider på dygnet och därför bara har beläggningsgrad på 15–20 procent. Förmodligen kommer vi att se mer samnyttjande av parkeringar i framtiden. Det innebär att inga parkeringar är öronmärkta för vissa grupper, utan att boende, besökare och anställda får samsas om de parkeringar som finns.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om