I december beslutade regeringen att inrätta en ny myndighet – jämställdhetsmyndigheten. Det är denna som nu ska ta över det arbete mot hedersrelaterat våld som bedrivits med bas i Östergötland under många år.
Under de år som länsstyrelsen i Östergötland haft uppdraget att vara nationell samordnare har medarbetare skaffat sig en gedigen erfarenhet och kompetens i frågorna. Kunskaper som man bland annat genom stora utbildningsinsatser har spridit till övriga landet.
Landshövding Elisabeth Nilsson, beklagar beslutet. Något hon också har tagit upp med ansvarig minister Åsa Regnér.
Är det en prestigeförlust för Östergötland om man nu mister det här uppdraget?
– Nej, det är regeringen som organiserar oss i riket och vi är väl medvetna om att ministrar kan vilja ändra myndighetens struktur, så det är ingen prestigefråga, säger Elisabeth Nilsson.
Oron handlar istället om att de här specifika frågorna kring hedersproblematik ska tappas bort på en myndighet som ska ha fokus på många frågor inom jämställdhetsarbetet.
Länsstyrelsen i Östergötland delar sin oro med länsstyrelsen i Stockholm – som har det nationella uppdraget med fokus på människohandel.
– Vi jobbar mycket operativt både hos oss, och i Stockholm. Mot kommuner och mellan länsstyrelser. Det får inte bli så att man försämrar det arbetet för att man inrättar en ny myndighet, säger Elisabeth Nilsson.
Risken, om arbetet mot hedersvåld skulle tappas bort eller halkar efter, vore en katastrof, säger hon. Särskilt, eftersom det konkreta arbetet handlar om att rädda människor, framförallt unga kvinnor och flickor.
Som statlig tjänsteman uttrycker sig landshövdingen försiktigt kring den nya jämställdhetsmyndigheten, men i remissvaret inför bildandet av myndigheten står bland annat: "Länsstyrelsen i Östergötland invänder däremot mot förslaget om att inrätta en jämställdhetsmyndighet samt förslaget om att ta bort särskild sakkunnig i jämställdhet från länsstyrelseinstruktionen".
Länsstyrelsen är förvisso positivt inställd till arbete med jämställdhetsfrågor men anser att i frågor kring hedersproblematik – även om det i grunden också är en jämställdhetsfråga – så är behovet istället "en kraftig satsning på en långsiktig utveckling snarare än att föra uppdrag av operativ karaktär till en ny aktör/myndighet."
Motförslaget från Östergötland är att alla länsstyrelser får ett förstärkt uppdrag kring de här frågorna och att arbetet samordnas av länsstyrelsen i Östergötland.
Juno Blom, utvecklingssamordnare på länsstyrelsen är en av dem i landet med bäst kunskap i frågor kring hedersproblematik.
Hon delar Elisabeth Nilssons oro för att arbetet ska tappa fart.
– Vi har nu stor efterfrågan på insatser från vårt håll och ett högt tryck på vår stödtelefon. Vi värnar den här målgruppen och får verkligen inte tappa fart nu, säger hon.
Kommer du själv att flytta med till Göteborg om du får frågan?
– Nej, det gör jag inte.