Sveriges stadsmissioners och Bris samverkansprojekt heter ""Barns rätt i skyddat boende"". Syftet med projektet är att starta skyddade boenden med ett barnrättsperspektiv och nu när projektet nästan är slut har två skyddade boenden startats, ett i Göteborg och ett i Linköping.
Barn, som själva har bott i skyddade boenden, har bidragit med sina tankar, idéer och synpunkter om hur det är att leva gömd och deras åsikter har påverkat hur verksamheten byggts upp.
– Det är spännande att vara med i ett projekt där man kan gå direkt från rösterna till handling och bygga upp utifrån det barnen önskar, säger Malin Rekke, psykolog på Bris.
Hon berättar att barnen bland annat vill ha egna kontaktpersoner.
– De vill ha någon som finns till bara för dem, som för deras talan och ser till så att deras rättigheter tillgodoses.
Det skyddade boendet i Linköping, som drivs av Stadsmissionen, har bland annat pedagoger anställda och det är Malin Rekke som handleder personalen på boendet i Linköping.
– Vi hjälps åt att försöka hitta rutiner, göra riskbedömningar, ta reda på vad behöver barnen och hur kan vi göra för att möta upp dem.
Stadsmissionen och Bris har bland annat kontaktat Rädda barnen, som erbjuder behandling av barn som upplevt trauma, under projektets gång.
– Det har blivit tydligt att barnen inte får det stöd och den behandling som de behöver, säger Malin Rekke.
Projektet avslutas nästa år. De skyddade boendena som har byggts upp under projekttiden kommer givetvis att finnas kvar.