De märker inget av lärarbristen

I klass 9C på Malmsslättskolan Tokarp jobbar två lärare parallellt med klassen. Det tycker Linn Pikolin och Alma Landén är bra.

Trivs. Alma Landén och Linn Pikoloin tycker väldigt mycket om att ha två ansvariga lärare för ett och samma ämne.

Trivs. Alma Landén och Linn Pikoloin tycker väldigt mycket om att ha två ansvariga lärare för ett och samma ämne.

Foto: Tina gerdien

Linköping2016-09-02 14:49

De är representanter för sin klass i skolans elevråd. Det har de varit sedan de gick i sjuan. Det var samma år som Tokarpsskolan blev högstadieskola läsåret 2014/2015. De kom från Kärna skola till en ganska stökig miljö eftersom renovering och ombyggnad inte riktigt var klar. Men nu har det blivit en riktigt bra skola med ljusa fina lokaler, tycker de båda. Det är viktigt med fräscha lokaler.

Men först på listan av vad som är viktigt är bra lärare och även där är de två representanterna för sin klass nöjda. De har alltid två legitimerade lärare på lektioner i matte, svenska och engelska. Det är ett arbetssätt som inte är så vanligt på andra skolor som istället jobbar mer med elevassistenter berättar rektor Jens Rosenqvist.

– Jag föreläser ibland om detta, andra är nyfikna på hur vi jobbar.

– Det speciella är att båda lärarna har samma ansvar, det blir ett kollegialt lärande. Det var inte grundtanken, men det bidrar till tryggheten att alltid en av dem finns där, lägger han till.

Jättebra

– Lärarna växlar mellan att ha genomgång. Det är inte en som alltid gör det, bekräftar Linn.

– Ibland delar vi klassen, men oftast inte. Båda finns till hands för att hjälpa, säger hon.

– Vi har blivit tillfrågade hur vi tycker att det fungerar och vi har berättat att vi tycker att det är jättebra, säger Alma.

Arbetssättet gör att det inte uppstår några problem om en av lärarna skulle vara frånvarande. Då finns alltid den andra kvar. Om det någon gång behövs vikarier så är det kända ansikten för eleverna.

– Vi känner dem och de oss, men det var länge sedan vi hade en vikarie, säger Alma.

Eftersom skolan har växt och fortfarande växer har många lärare rekryterats. Lärarbristen märks framför allt genom att det kommit in färre sökande. Men alla tjänster är tillsatta med behöriga lärare, berättar skolans rektor.

Samma resurser

Man skulle kunna tro att det blir dyrare att ha två ansvariga lärare i klassrummet, men så är det inte.

– Det är mer ett sätt att hantera resurserna på ett klokt sätt. Vi har valt att inte ha så mycket kringpersonal istället, säger Jens Rosenqvist.

Det finns trettiofem undervisande lärare och knappt tre hundra elever på skolan. Därutöver endast tio anställda.

Men finns det då inget som fungerar lite sämre på skolan?

Frågan riktas till Linn och Alma. Efter en lång tystnad svarar Linn.

– Vissa elever förstör lektionerna genom att vara stökiga. En del lärare skulle kunna vara strängare mot dem, tycker hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om