Havsörn hittad med halsen avsliten vid vindkraftverk

En havsörn hittades förra helgen med halsen avsliten nedanför ett av de nya vindkraftverken i Lebo.

Bilderna tog Larsgunnar Nilsson när han besökte vindkraftverket förra måndagsmorgonen.

Bilderna tog Larsgunnar Nilsson när han besökte vindkraftverket förra måndagsmorgonen.

Foto: Larsgunnar Nilsson/Privat

Lebo2024-03-05 18:00

Förra söndagen blev Larsgunnar Nilsson på Tjust Fågelklubb uppringd av en privatperson som besökt ett av vindkraftverken i Lebo. Vid besöket hittades en död havsörn under verket. 

Tidigt på morgonen nästa dag åkte Larsgunnar Nilsson själv ut till verket. Då låg örnen kvar. 

– Den hade blivit halshuggen av verkets rotorblad, rotorblad som måste ha rört på sig. När jag var där och plockade ner den i en förpackning träffade jag en representant för byggarna som fått i uppdrag att ta hand om örnen. Det blev lite diskussion, men jag lämnade mitt visitkort och tog hem örnen och frös ner den. 

undefined
Larsgunnar Nilsson är ordförande för Tjust Fågelklubb. Han informerades om händelsen förra helgen.

Efter att ha fått en särskild förpackning hemskickad till sig sände Larsgunnar vidare fågeln till Naturhistoriska riksmuseet. Fågeln var ringmärkt, och det visade sig att ringmärkningen gjordes för åtta år sedan. 

– Så den var nästan åtta år gammal. Havsörnar kan bli 30 år, när de dör är det oftast på grund av någon olycka. 

Hur många havsörnar finns det häromkring? 

– Vi uppskattar att det finns så många som 50 havsörnar i Västerviks kommun. De har ökat mycket sedan 1970-talet, då de var drabbade av giftiga dioxiner i lantbruket. Då räddades de av stödutfordring som skedde med hjälp av ett projekt från Naturskyddsföreningen, som hette "Projekt havsörn". 

undefined
Det finns runt 50 havsörnar i Västerviks kommun.

Nu är det andra faror som hotar havsörnens framtid. Förutom vindsnurror som örnar riskerar att stöta ihop med orsakar både vägtrafik och tågtrafik många fåglars död. 

Tjust Fågelklubb har både kritiserat och överklagat etableringen av vindkraftsanläggningar i Västerviks kommun – men inriktar sig nu även på att bevaka hur naturen påverkas och hur verksamheterna kontrolleras. 

– Den största konsekvensen är förlusten av livsmiljöer för många olika fågelarter, som nu flyr de här områdena. Alla skogshöns skräms bort, tjäder, järpar och orrar försvinner. Ett av vindkraftverken placerades direkt på en tjäderlekplats med flera spelande tuppar. Den platsen överklagade vi till miljö- och byggnadsnämnden, men överklagan avslogs, säger Larsgunnar Nilsson. 

undefined
Under ett av vindkraftverken i Lebo hittades en död havsörn förra helgen.

Enligt Larsgunnar Nilsson är det inte förvånande att havsörnar krockar med vindkraftverken, tvärtom.

– Örnar har inga fiender på den höjden, de seglar bara runt. I februari påbörjas häckningen, då de bygger bon eller förbättrar sina bon, och äggen läggs redan nu i mars. Havsörnar har aldrig varit utsatta för vindkraft förut, det finns inte i deras historia. 

Stefan Johansson är projektutvecklingschef på Arise. Han berättar att bolaget känner till händelsen via personal på plats, och att man haft kontakt med både ornitolog och tillsynsmyndighet. 

– Det är beklagligt att örnen förolyckats.

Det är första gången en örn omkommer vid verken i Lebo, som befinner sig i slutskedet av byggnationsfasen och Stefan Johansson upplever inte att det är särskilt vanligt att örnar krockar med vindkraftverk generellt. När bolaget utreder placeringar av vindkraftverk är fågellivet något man tar hänsyn till, för att minimera den typen av händelser. 

Enligt en rapport från Naturvårdsverket dör i genomsnitt mellan fem och tio fåglar per kraftverk och år. Det kan dock variera mycket. Vissa verk dödar mycket få, andra kan orsaka upp till cirka 60 fåglars död per år. Fågeldödligheten ökar med verkens storlek.

Rapporten är gjord i ett samarbete mellan Energimyndigheten och Naturvårdsverket i syfte att ta fram och förmedla vetenskapligt baserade fakta om vindkraftens effekter på människa, natur och miljö. 

Arise är ett av de företag som genom sina kontrollprogram bidragit till rapporten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!