Det finns två olika typer av larm på marknaden i dag. Den ena typen är uppkopplad mot en larmcentral och det andra larmet kallas för uppringande larm, vilket innebär att det skickas ett meddelande till ett eller fler förprogrammerade telefonnummer när larmet går.
– Det kan vara till dig själv eller kanske en närboende granne, säger Marcus Lindström på Villaägarnas Riksförbund.
Meddelandet kommer via ett telefonsamtal eller sms och innehåller en förklaring om vad som hänt, exempelvis "brandlarm på Drottninggatan 3".
Kostnadsbilden skiljer sig åt för de två varianterna av hemlarm. Ett hemlarm uppkopplat mot larmcentral har oftast en låg eller ingen kostnad för hårdvaran och har istället en månatlig avgift. För att vara säker på att det tilltänkta larmet är bra finns det vissa saker man bör kolla upp, menar Marcus.
– Kolla noga vad som händer om ett larm går. Kontaktas 112 vid brand? Vilka åtgärder utför väktaren som skickas ut? Ingår det fria väktarutryckningar eller blir du som konsument skyldig att betala kostnaden för utryckningen?
Han poängterar också att tiden som går från det att larmet utlöses till dess att åtgärd sätts in är en av de viktigaste faktorerna för att minimera de skador som kan uppstå.
– Har du husdjur så bör du påtala det för operatören och se till att du beställer husdjursanpassade detektorer, säger han.
Marcus menar att ett larm som är kopplat till en larmcentral är det bästa alternativet.
– Det har stora fördelar då larmets rök- och kameradetektorer i ett tidigt skede kan upptäcka brand eller inbrott och då skicka åtgärder som exempelvis hindrar en totalbrand eller avbryter ett pågående inbrott eller inbrottsförsök.
Förutom att larmet kan bidra till att ett inbrott eller inbrottsförsök avbryts kan ett larm också förhindra att inbrottet sker.
– Statistiken visar att inbrottstjuvar i största möjliga mån undviker fastigheter som har hemlarm installerat, säger Marcus.
När larmet går kontaktar larmoperatören fastighetsägaren och identifierar sig med en speciell kod. Fastighetsägaren identifierar sig då med en annan kod. Sedan undersöks varför larmet har utlösts. Om det inte är någon fara görs inga fler åtgärder.
– Tänk dock på att vissa operatörer kan ta ut en avgift för väktarutryckning vid falsklarm, säger Marcus.