Fler anmälningar om våld

Andelen anmälningar om hot och våld i skolan har ökat. Har personalen blivit bättre på att anmäla eller har våldet ökat?

Lärare. Bo Jansson, ordförande i Lärarnas Riksförbund.

Lärare. Bo Jansson, ordförande i Lärarnas Riksförbund.

Foto: Elisabeth Ohlson Wallin

Lärarnas riksförbund2015-02-28 08:00

Arbetsmiljöverkets senaste rapport om skolmiljön visar att antalet anmälningar om hot och våld i skolan har ökat med 40 procent på två år. Enligt Lärarnas Riksförbund uppger var fjärde lärare att man blivit utsatt för hot, våld, trakasserier eller kränkningar på jobbet. Bo Jansson, ordförande i Lärarnas Riksförbund, menar att det är en allvarlig arbetsmiljöfråga. Men om det är våldet som ökat eller bara en större andel av våldet som anmäls är svårt att slå fast helt, menar han. Lättare att anmäla har det i varje fall blivit, eftersom det blivit möjligt att göra en anmälan via internet.

– Oavsett om våldet ökat eller ej, så måste vi komma till rätta med det.

Det finns en risk att skolor låter bli att anmäla incidenter eftersom man är rädd att skolan ska få dåligt rykte.

– Det är kortsiktigt och farligt. Då ger man en signal om att det som inte är tillåtet i övriga samhället är tillåtet i skolan, säger Bo Jansson.

Bo Jansson menar att det viktigaste för att minska hot och våld i skolan är att tillsammans göra upp regler. Såväl lärare och rektorer som elever och föräldrar bör vara med och ta fram dessa regler och sedan tillsammans jobba för att de efterlevs.

– Föräldrarna har en jätteviktig roll här, att lita på personalen och inte nödvändigtvis ta sitt eget barn i försvar.

Han jämför med om en klass har bestämt att eleverna inte får använda mobiltelefoner under skoldagarna. Då måste föräldrarna rätta sig efter den regeln, oavsett om de önskar kunna ringa till sitt barn när som helst.

Det måste också finnas uppbackning från skolledningen.

– Där har vi blivit sämre över tid och det måste bli bättre.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om