Dagens lantbrukare har inte alltid råd att hålla sig med egna jordbruksmaskiner. Då maskinerna blivit mer effektiva med åren har också priset och storleken på dem växt i motsvarande takt. På grund av det har enskilda entreprenörer satsat på att köpa in maskiner och sedan erbjuda sig att köra för de enskilda gårdarna.
– Jag köpte min tröska för omkring fem år sedan och den måste gå minst fem år till innan avbetalningarna är klara, säger Johan Djerf.
I hans företag, Johan Djerfs skogs- och lantbruksentreprenad, finns en mängd maskiner som mer eller mindre går dygnet runt i perioder.
– Tröskan används under en så begränsad period att den måste gå hela tiden när den väl används. Därför kör jag i stort sett alltid själv.
Han menar att det är bäst att själv vara på plats om något skulle gå sönder och då kan han lika gärna köra tröskverket. Att arbeta i tröskan under alla dygnets ljusa timmar gör att Johan Djerf får lägga lite av familjelivet åt sidan. Något han inte är nöjd med.
– När jag var yngre tyckte jag inte att det var så farligt att jobba 20 timmar om dygnet men nu när vi har barn så vill jag vara hemma mer, säger han.
Dottern Jolene åker ofta med pappa Johan i maskinerna. Inte alltför sällan får hon okonventionell skjuts hem från dagis.
– I dag hämtade Johan henne på dagis med tröskan, säger Johans sambo Jenny Bengtsson.
Tröskan är en av de största i trakten. Den röda Massey Fergussonen har ett sex meter brett skärbord längst fram och tanken för det skördade spannmålet rymmer 9 000 liter. En viktig detalj i moderna skördetröskor är att man samtidigt som skörden pågår också bekämpar den lömska kvickroten som ställer till med mycket besvär för bönderna.
– Min tröska är bestyckad med en ”weedkiller” som penslar på bekämpningsmedlet. Det är mer skonsamt för miljön och också mer effektivt när ogräset ska bekämpas, säger Johan Djerf.
I företagets maskinstation ingår en handfull traktorer i olika storlekar. Från en mindre av veteranmodell som används till klyvning av ved till en stor bjässe som under smeknamnet ”Grisen” drar redskap under de allra tyngsta jobben.
– Det är favorittraktorn absolut. Anledningen till smeknamnet är att den är ”en riktig gris att dra tunga maskiner”, säger Johan Djerf.
I verksamheten ingår andra jobb än de som riktar sig specifikt till lantbrukare. Under den senaste vintern skötte företaget snöröjning och sandning i Västerviks innerstad vid bland annat sjukhuset. Avtalet som sträcker sig över ytterligare två år upplever Johan som en lyckad satsning.
– Jag tycker att det gick bra under vintern och det lönade sig även ekonomiskt.
Ekonomin är ett problem för lantbruksentreprenadsidan av företaget. På grund av att många kunder får vänta tills EU-bidrag betalas ut innan de kan betala för de maskinarbeten de köper in ligger företaget ute med stora summor.
– Jag får lägga upp avbetalningsplaner för mina kunder om jag ska kunna ha mina maskiner igång. Det är sällan det går att få betalt efter 30 dagar.
– Det är det låga mjölkprisets fel. Bönderna har inte råd att betala när de inte får betalt för sin mjölk, säger Jenny Bengtsson.
Trots problemen går företaget för högtryck under skördeperioderna. Då det i perioder är lugnare i lantbruket arbetar de anställda på företaget med att fälla träd, rensa ogräs och annat arbete som kan uppstå då en kund hör av sig med en speciell förfrågan.
– Det är en speciell bransch. Många tror att det bara är att sitta i traktorn och köra men jag behöver folk som kan tänka sig att gå ur traktorn i bland. Vi gör sådana jobb som ingen annan vill göra och då kan det bli allt från att bila ett golv till att skotta entrén vid sjukhuset, säger Johan Djerf.
I stort sett alla motorer i Johan Djerfs maskinuppställning är av märket Massey Ferguson. Det finns en anledning till det.
– Det ligger i blodet. Min far har alltid använt det i sitt jordbruk och jag har växt upp med deras maskiner. Jag kommer att fortsätta med Massey Ferguson.