På en gård i Grönhult vankar kor av rasen Hereford lugnt omkring, tillsammans med nästan lika många kalvar. Det är ännu några månader kvar innan de får släppas ut. Den nya tillbyggnaden för lösdrift, som kossorna bor i över vintern, har gjort skötseln smidigare.
För drygt ett år sedan satsade Mattias och Johan Friberg 1,5 miljoner kronor och mycket tid på bygget. Lantbruket sköter de vid sidan av sina andra jobb, Mattias som ägare av en entreprenadfirma och Johan som mekaniker.
– Det är precis så här man överlever ute i skogarna. Genom att vara mångsysslare och våga satsa, säger Göran Lindberg på LRF Konsult och tittar ut över nybygget.
Men att våga satsa på sitt lantbruk är inte vanligt i dag, enligt en ny Lantbruksbarometer som utförts av LRF Konsult samt Swedbank och Sparbankerna. Framför allt inte för de mindre lantbruken. Knappt en tredjedel av Sveriges lantbrukare planerar någon investering över huvud taget under kommande år.
– Förslagen på investeringar från lantbruket minskar. Efter jul har det knappt kommit in något alls till oss. Det finns knappt något på gång, trots låga räntor och låga bränslepriser, säger Karin Kasselstrand och Torbjörn Jansson från Tjustbygdens Sparbank.
Förklaringarna sägs vara oro för läget på världsmarknaden och osäkerheten inför hur det kommande jordbruksstödet från EU, som är under förändring, utformas. Dessutom upplever bönderna en vikande lönsamhet, något som säkert bidrar.
– Framför allt är det mjölkbönderna som det går tufft för. 30 procent planerar att minska eller upphöra med sin verksamhet inom kort, säger Göran Lindberg, LRF Konsult.
På Fribergs gård i Grönhult övergav man mjölkproduktionen 2010, när Erland Friberg lämnade över till sönerna Mattias och Johan. Med tanke på mjölkprisets utveckling var det ett måste, menar de. Och sönerna ville skapa något eget, utöver skogsproduktionen de har.
– Vi är sjätte generationen som driver det här lantbruket, säger Mattias Friberg.
Vad tror du om framtiden?
– På längre sikt måste det bli bättre. Folk måste få upp ögonen för det svenska lantbruket.
Och visst anas det lite, lite framtidstro även i Lantbruksbarometern. Eller ja... bönderna tror fortfarande att lönsamheten blir dålig även framöver, men kanske något bättre än vad den upplevs som nu. Främst är det unga som tror på framtiden.
Erland Friberg, som hjälper sönerna med gården och själv har varit mjölkbonde sen 1970, ansluter sig till de unga optimisterna.
– Bättre lönsamhet måste det ju bli. Annars går det inte att hålla på, säger han.