"Att beskära träd är som att spela schack"

När man tar bort en gren, måste man förstå hur trädet kommer att svara på det. Det säger rutinerade trädbeskäraren Roy Thellman.

Roy Thellman visar en gren som behöver böjas ut, för att få mindre vass grenvinkel.

Roy Thellman visar en gren som behöver böjas ut, för att få mindre vass grenvinkel.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Långrådna2022-10-17 21:00

Trädgårdsmästaren Roy Thellman växte upp vid sjön Kogaren i Hummelstad. Sedan några år tillbaka är han bosatt i Långrådna, strax norr om gränsen mellan Västerviks och Valdemarsviks kommuner.

Under många år var Roy anställd på Gamlebygymnasiet. Han har också drivit flera handelsträdgårdar. Dessutom har han haft kurser i bland annat trädbeskärning och ympning.

– När träden är nya och har etablerat sig ett par år, är det jätteviktigt att man gör en uppbyggnadsbeskärning, säger han.

Vi träffas i trädgården vid Långrådna gamla skola, där Roy sköter äppleträden. Han visar på några unga träd hur han menar. Vassa grenvinklar är inte bra. Då riskerar grenen att gå av, om det blir mycket snö eller frukt som tynger ner den.

Ibland kan man förbättra grenvinkeln genom att successivt böja ner grenen, men det ska göras när det är varmt.

undefined
De nedre grenarna har bra grenvinklar, medan grenen ovanför behöver böjas ut lite försiktigt.

När man köper ett nytt träd, ska man se till att det finns tre, helst fyra, grenar på olika höjd och i olika riktningar.

Vilken form man vill ha på trädet är en smaksak, men något som Roy avråder från är ta bort alla skott på en gång, om det har blivit många så kallade vattenskott. Ju mer man klipper, ju fler blir det.

– Det blir som en riktig igelkott. Blir det väldigt mycket vattenskott, är det svårt att lugna ner trädet sedan.

Att trädet gör så, beror på att det vill ha balans mellan krona och rotsystem. En hård beskärning triggar därför trädet att producera mängder av nya grenar.

– Man ska inte ta alla skott på en gång, utan minska ner dem successivt, säger Roy.

undefined
Ett snett äppleträd kan klara sig, när det som här får kompensera med grenar på andra sidan.

Man kan beskära sitt äppleträd nästan hela året, bara det är plusgrader. I juli–september bildas ved, som ger mer frukt, när man beskär. På vintern stimuleras tillväxten i stort.

En sak som Roy är noga med är att man ska veta varför man tar bort varje gren. Vet man inte det, är det bättre att låta bli. Han liknar det vid att spela schack:

– Om man tar bort en gren, måste man förstå hur trädet svarar på det.

Är det unga träd, måste man också skydda dem från hungriga harar, rådjur och hjortar med gnagskydd innan vintern.

undefined
Ett cirka 100 år gammalt äppleträd med bra vinkar. Stabilt och hållbart klätterträd!

Många nyblivna husägare sågar ner alla gamla träd det första de gör, för att sedan plantera nytt. Roy tycker att man i stället ska ge de gamla träden en chans. De är en del av platsens historia.

När man har bott i huset ett tag, kanske man upptäcker att det är bra att ha kvar stora träd, som ger skugga under varma sommardagar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!