Bristen på personal i vården – speciellt på sjuksköterskor – är inget specifikt för Västerviks sjukhus. Det är ett problem som varje landstingspolitiker i vårt land brottas med varje dag.
– I år blir de första sjuksköterskorna från utbildningen i Västervik klara. Jag hoppas vi kan knyta många av dem till oss, säger Lena Segerberg.
Hon anser att kompetensen på Västerviks sjukhus är hög i dag. Det finns i princip specialister inom alla områden. Lena Segerberg hoppas att det ska förbli så. Men samtidigt finns det en gnagande oro att det en dag kan komma då man inte klarar allt som sjukhuset gör i dag.
– Vi ska vara glada och tacksamma för den vård som vi kan få på Västerviks sjukhus, resonerar hon.
Hon ser fram emot utvecklingen inom primärvården. Hon hoppas att en digital hälsocentral i länet ska kunna bli verklighet redan under 2016. Men det är lite osäkert om det är möjligt. Det skulle innebära att många patienter slapp att uppsöka hälsocentralerna. Istället ska de via datorn – skype eller någon chatt – få kontakt med läkare som kan ge handfasta råd, ge ordinationer, skriva ut mediciner eller i svårare fall lotsa patienterna vidare i vårdapparaten.
– Det finns redan på andra håll i landet och en sådan skulle kunna minska trycket på hälsocentralerna, säger Lena Segerberg.
Hon tror också att diskussionerna om primärvårdens framtid kommer att fortsätta vara en brännande het fråga. Det handlar i mångt och mycket om hur man ska klara bemanningen på de små hälsocentralerna. Det finns en handlingsplan som politikerna kommer jobba vidare med. Förhoppningen är att kunna minska köerna.