Trycket lättar med lättvårdsambulans

Landstingsfullmäktige beslutade i går att placera en så kallad lättvårdsambulans i Västervik.VT har pratat med Lena Segerberg (S) som är mycket positiv.

Lättviktsambulansen innebär att den vanliga ambulansen kan användas till akuta fall i stället för att transportera patienter mellan sjukhusen.

Lättviktsambulansen innebär att den vanliga ambulansen kan användas till akuta fall i stället för att transportera patienter mellan sjukhusen.

Foto: Anders Steiner

Landstinget2013-11-29 08:00

Lättvårdssambulansen ska transportera patienter mellan olika sjukhus. Till skillnad från en reguljär ambulans är lättvårdsambulansen inte akututrustad, och endast en specialutbildad ambulanssjuksköterska kommer att arbeta i den.

Ett exempel på när den ska användas: En person som har fått behandling i Kalmar ska förflyttas till Västervik. I stället för att använda en reguljär ambulans så ska lättvårdsambulansen användas.

– Motivet bakom införandet av den har att göra med det stora trycket på den vanliga ambulansen. Nu ska den vanliga ambulansen inte behöva användas för transporter av patienter om det inte handlar om akuta ärenden, säger Lena Segerberg vars ansvarsområden i landstinget är sjukhusvård och regionsjukvård.

Andra förändringar för ambulansen efter beslut i landstingsfullmäktige är att samtliga ambulansstationer i länet i fortsättningen ska ha ambulans dygnet runt med 90 sekunders insatstid. Det innebär en uppgradering i Gamleby, Virserum, Mörbylånga, Löttorp och Torsås.

Kostnaderna för dessa förändringar innebär en ökning med 3,6 miljoner 2014 och ytterligare 3 miljoner 2015.

Ett antal veckor sommartid kommer ambulansverksamheten på norra Öland att förstärkas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om