Så ska kostnaderna för hyrläkare minska

Snart kan redan anställda läkare lockas med generösa ersättningar för att jobba extra inom primärvården.

Dyrare. Kostnaderna för hyrläkare har ökat under 2015, men landstinget har flera projekt på gång för att få ner dem.

Dyrare. Kostnaderna för hyrläkare har ökat under 2015, men landstinget har flera projekt på gång för att få ner dem.

Foto: Anders Steiner/arkiv

Landstinget2016-03-09 05:30

Trots att landstingsstyrelsen arbetar aktivt med att begränsa kostnaderna för hyrläkare har de ökat under 2015. Det konstaterar landstingets revisorer sedan man låtit konsulter på PwC granska hur landstinget arbetar med att begränsa kostnaderna för inhyrd personal.

Att arbetet med att minska kostnaderna är på god väg styrks bland annat av att det finns en tidsatt handlingsplan för att begränsa kostnaden för inhyrd personal, att förvaltningarna arbetar offensivt med rekryteringar och att nyanlända med sjukvårdskompetens erbjuds utbildning i sjukvårdssvenska.

Att antalet sjuksköterskeplatser har utökats på Linnéuniversitetet ses också som ett steg i rätt riktning och i Västervik har nyutexaminerade sjuksköterskor erbjudits högre ingångslön, bonus, traineetjänstgöring och utbildningstjänster.

Trots detta ökar alltså kostnaderna för hyrpersonal och därför föreslår konsulterna förbättringar på flera områden. Bland annat tror de att arbetet med att omfördela och minska arbetsuppgifterna inom bristyrken kan drivas längre.

Konsulterna tycker också att landstinget borde överväga attraktiva ersättningsformer för befintliga specialister som vill jobba extra inom landstinget.

Ett sådant förslag har precis presenterats. Det går ut på att samtliga ST-, specialist- och överläkare erbjuds att jobba en vecka inom primärvården med särskild ersättning motsvarande 175 procent av läkarens timlön. Förutsättningen är att arbetet utförs i samband med att de tar ut kompledighet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om