Gratis preventivmedel – färre aborter

Ett projekt med bland annat gratis preventivmedel har halverat antalet aborter bland unga kvinnor i Norrbottens län de senaste åren. I Kalmar län har frågan inte varit uppe.

Foto: Arkiv: Karin Hertz

Landstinget2015-03-19 08:00

De senaste tre åren har antalet aborter halverats i Norrbottens län, rapporterade P4 Norrbotten i veckan. En stor del av förklaringen? Unga kvinnor har fått gratis preventivmedel. Framför allt har man satsat på långtidsverkande alternativ som hormonspiral och p-stav.

I Kalmar län har ett liknande förslag inte varit uppe för diskussion, enligt landstingsråd Lena Segerberg (S).

Leif Svensson (V), ledamot i landstingsfullmäktige, ser potential i projektet.

– Det kan vara en bra grej om det visar sig att det passar oss. Jag ska ta upp frågan när jag möter mina kolleger, säger han.

I 15 år har han arbetat på ungdomsmottagningen och han menar att p-piller har fått mycket dålig publicitet de senaste åren, vilket har gjort många rädda för preparaten.

– Att bli gravid och göra abort innebär mycket större biverkningar än att ta p-piller, säger han bestämt.

Antalet aborter har enligt Socialstyrelsens statistik varit ungefär lika många varje mätning sedan de första resultaten från 1985. I Västerviks kommun gjordes det 24,3 aborter per 100 kända graviditeter år 2012, vilket är ungefär lika många som i riket. Samma siffra i Kalmar län var 21,6. Totalt görs drygt 20 aborter per 1 000 kvinnor i Sverige.

Preventivmedel är subventionerade även i Kalmar län, om än inte lika mycket som i Norrbotten. Kondomer kostar två kronor styck och delas ibland ut gratis under kampanjer. För tjejer kostar vissa utvalda preparat 100 kronor för ett år. Tidigare var nästan alla preparat subventionerade, men sedan januari 2014 återstår endast ett fåtal subventionerade preparat. Bland annat är p-ring inte subventionerat.

Det är ett stort problem, menar Eva Wester, avdelningschef för mödrahälsovården i norra Kalmar län.

– Vill tjejerna ha dyrare preparat får de fixa det själva, då kan det i stället kosta mellan 300 och 500 kronor i månaden. De kanske inte tål eller accepterar de subventionerade preparaten, säger hon.

Konsekvenserna kan bli stora. Tjejer som tidigare har använt andra preparat har i vissa fall, av ekonomiska skäl, tvingats byta till de subventionerade.

– Får man biverkningar av dessa är det risk att man slutar, naturligtvis. Än så länge är det dock för tidigt att säga vilka konsekvenserna har blivit, säger Eva Wester.

Hon ser positivt på de uppseendeväckande resultaten från Norrbottens län.

– Vi hade också önskat att få dela ut preventivmedel gratis.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om