Vårdförbundet har fått signaler från sina medlemmar om att en orsak till att många söker sig bort från landstinget är den låga lönen.
– Landstinget behöver bli en attraktiv arbetsgivare och det handlar om att man behöver behålla sina chefer och man behöver ge en lön som gör att man stannar, säger Tora Elfversson Dahlström, Vårdförbundet, som representerade Vårdförbundet i en hearing som oppositionens landstingspolitiker kallat till.
Hearingen ägde rum i Oskarshamn och på plats fanns representanter även från Kommunal och Läkarföreningen samt länets ledande landstingspolitiker.
Lönen var en av frågorna som lyftes på mötet. Enligt Tora Elfversson Dahlström saknas lönekriterier på vissa håll inom landstinget och det förekommer att de som jobbat länge har lägre lön än nyanställda. Landstingspolitikern Malin Sjölander (M) berättar att det finns skräckexempel.
– Det förekommer att anställda får sin nya lön skriven på en post it-lapp i korridoren. Det är inte så roligt. Och om man har fått det några år i rad så är det kanske inte så konstigt att man söker annat jobb, säger Malin Sjölander (M).
Vårdförbundet har frågat arbetsgivaren varför vissa yrkesgrupper har högre lön än andra, men det har de inte fått något svar på. Det är inte alltid som arbetsgivaren kan motivera varför en viss medarbetare har högre lön än en annan och många gånger är lönekriterierna allmänt hållna.
– Det finns ingen rim och reson i vem som får vad. Då blir det attraktivt att gå någon annanstans, där man får högre lön. Därför ser vi som en akut åtgärd att man ser över lönerna och betalar högre lön till de som har hög kompetens och har jobbat länge, säger Tora Elfversson Dahlström som menar att åtgärden kan locka tillbaka före detta personal som numera jobbar någon annanstans.
Och om fler väljer att söka sig tillbaka till landstinget så menar hon att även arbetsmiljön blir bättre.
Tora Elfversson Dahlström menar att nu när det råder brist på personal inom många arbetsgrupper så behövs det akuta åtgärder.
– Vad kan vi göra åt det, jo vi kan attrahera med lön, för vi vet att vi ligger dåligt till lönemässigt. Det ska finnas lönekriterier som bygger på vem har erfarenheten, vem har svåra arbetsuppgifter, vem har stort ansvar. Det saknas i dag, säger hon.
En annan sak som kom upp är att många chefer stannar bara några år på sin tjänst.
– Då hinner de inte lära känna sin personal och man tappar de löpande rutinerna. Det är inte heller så lätt att upptäcka stressproblematik, säger Malin Sjölander som säger att hon ofta får höra att det är ”ledarskapet som brister”.
– På de allra flesta håll fungerar det väl, men på vissa håll fungerar det mindre väl och där jobbar vi med den frågan. Det finns absolut mer att göra. Det är väldigt viktigt att vi satsar på våra chefer och ser till att de har kompetens, säger Yvonne Hagberg (S), ordförande i personaldelegationen.