Landsbygden i fokus vid möte i Getterum

Hållbar utveckling, ordningen och reda i ekonomin, en södra infart till Västervik och fibertäckning i hela kommunen. Det var några frågor som kommunalrådet Tomas Kronståhl tog upp under lördagens landsbygdsdag i Getterum.

Framtiden. Kommunalrådet Tomas Kronståhl berättde om sina visioner för Västerviks kommun vid landsbygdsdagen i Getterrum under lördagen.

Framtiden. Kommunalrådet Tomas Kronståhl berättde om sina visioner för Västerviks kommun vid landsbygdsdagen i Getterrum under lördagen.

Foto: bengt faleij

Landsbygdsdag2014-11-15 14:25

Dagen inleddes med att landsbygdsrådets ordförande Hans Källgren hälsade välkommen. Han och övriga mötesdeltagare var nyfikna på vad den nya politiska ledningen i kommunen har för planer för framtiden. Kommunalrådet Tomas Kronståhl fick ge sin syn på den och besvara många frågor. Samtidigt som Kronståhl pratade kunde man bakom ryggen på honom se bilder som avlöste varandra med goda exempel på utvecklingen av landsbygden.

– Det är alltid människorna själva som måste skapa förändringar. Men vi i kommun, både politiker och tjänstemän, ska hjälpa till och underlätta för er, var Kronståhls budskap.

Han betonade att politikerna måste styra tjänstemännen. Kommunalrådet upplever många gånger att de är väldigt fokuserade vid vad som händer och sker inne i Västervik.

– Ibland måste man peka med hela handen. Jag tycker inte att all verksamhet behöver vara inne i stan. Vi har tidigare diskuterat om vi kan flytta ut någon verksamhet utanför Västervik, berättade han.

Kronståhl tog inledningsvis upp vikten av att det finns en hållbar utveckling och att man har kontroll över ekonomin. Han uppehöll sig också vid utbyggnaden av fibernätet som är en brännhet fråga på många platser. Han berättade att man just nu är inne i känsliga förhandlingar med flera aktörer. Meningen är att alla kommunens invånare ska erbjudas bredband och att man inom kommunen ska anställa bredbandsstrateger som bland annat ska jobba mot byalag och andra grupper.

En södra infart till Västervik var också uppe till diskussion. Det är trångt att ta sig in och ut ur Västervik. Kronståhl anser att en södra infart är otroligt viktig – inte minst ur säkerhetssynpunkt. Det transporteras mängder med olja från Lucerna.

– Detaljplanen är klar. Vi kan sätta igång och bygga 2015. Vi ska bara ha fram 200–300 miljoner kronor, sa Kronståhl i lättsam ton.

Mobil samåkning var nästa punkt på programmet. PepijnKlaassen jobbar med mobil samåkning. Han är samordnare för sydostregionen. Han berättade hur systemet fungerar. Mobilsamåkning beskrivs som ett enkelt sätt att samordna resor inom bygden och ett perfekt komplement där kollektivtrafiken är begränsad. I dag finns mobil samåkning på 14 platser från Skåne till Norrland. I Kristdala är man redan i gång i ett pilotprojekt som stöttas av Oskarshamns kommun. Representanter därifrån redogjorde för sina erfarenheter.

Det var Västerviks landsbygdsråd tillsammans med Västerviks kommun som stod bakom lördagens möte. Tanken var att man skulle diskutera frågor som berör och engagerar människor ute i kommunens byar och samhällen. Landsbygdsrådet har funnits i snart två år och arrangerade landsbygdsdagen för tredje gången.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om