Spexig show om demokrati

Kan du se din framtid här? Det diskuteras i kommunens högstadieklasser under veckan.

Erik Holst och Pelle Holst på scen. Här pekar de ut sina favoritplatser och frågar eleverna var de trivs bäst.

Erik Holst och Pelle Holst på scen. Här pekar de ut sina favoritplatser och frågar eleverna var de trivs bäst.

Foto: Karin Hertz

Landsbygd2015-01-29 14:29

Under veckan har landsbygdssamordnaren Lotti Jilsmo drivit ett projekt som är en kombination av teater och dialogsamtal med tonåringar. Det började med ett tips från en annan kommun som bjudit in bröderna Erik Holst och Pelle Holst från gycklargruppen TRiX. De besöker nu kommunens högstadieklasser. Med hjälp av teater, spex och cirkuskonster belyser de ämnet demokrati utifrån landsbygdens perspektiv. Själva växte de upp utanför Lekvattnet, en by på omkring 350 invånare. Erik och Pelle brinner för att utmana storstadsnormen.

– Det är så bisarrt att oavsett var man bor, ska man längta någon annan stans, säger Pelle.

Men det var av en tillfällighet de först började producera showen. En ungdomsgård i ett litet samhälle ville att gycklargruppen TRiX skulle göra en show om demokrati och lokal identitet.

– De ville att vi skulle utmana den negativa känslan som fanns där, berättar Erik.

Att uppgiften blev Erik och Pelles berodde helt enkelt på att de hade möjlighet att uppträda vid tillfället.

– Vi hade inte så lång tid på oss då, så det blev inte den mest välproducerade föreställningen. Men det fungerade och slog an något mer i oss, säger Pelle.

Sedan dess har de fortsatt arbeta med föreställningen som nu går under namnet "I'm from Lekvattnet motherfucker".

– Vi vill inte och kan inte säga var någon annan ska bo, men vi vill ge verktyg för att fatta ett eget beslut.

När VT besöker Mejeriet under torsdagsförmiddagen hålls en av föreställningarna. Under föreställningens gång ställer Erik och Pelle några frågor som eleverna får svara på genom att välja ett alternativ på en dosa.

– 26 procent kan se sin framtid här, så det finns anledning att göra Västervik till världens bästa plats. 36 procent har inte vad de behöver här. Så 36 procent vet vad som saknas, men makthavarna kan inte läsa era tankar. Nyckeln är kommunikation, sammanfattar Pelle.

Föreställningen är ett samarbete med forskaren Lotta Svensson. Elevernas svar kommer användas i hennes avhandling.

– På måndag kommer hon hit för att kommentera resultatet, berättar Lotti Jilsmo.

Efter föreställningen delas eleverna in i mindre grupper för dialogsamtal. Samtalen kretsar kring vad andra tycker om platsen, vad de själva tycker om platsen och hur de tror att den kan bli bättre. Lotti Jilsmo, initiativtagare bakom projektet, berättar att dialogsamtalen är en del i uppdraget att ta fram ett nytt landsbygdsprogram.

– I arbetet ingår medborgardialoger, och vi vet att det är svårt att få svar från den här åldersgruppen om man inte aktivt söker upp dem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om