I dagarna aviserade näringsminister Annie Lööf (C) om de nya pengarna. Tillskottet kommer dels från EU-pengar men även från svenska skattebetalare.
– Nu fördubblar vi pengarna till bredbandsutbyggnad på landsbygden, det är en förutsättning för företagande, distansjobb och studier oavsett var man bor, säger Annie Lööf i ett pressmeddelande.
De nationella målen säger att 2020 bör 90 procent av alla hushåll och företag ha tillgång till bredband om minst 100 Mbit/s. I länet har man satt målet högre. Här ska 100 procent av befolkningen ha tillgång till 100Mbit/s år 2020.
För detta krävs stora satsningar på infrastrukturen. Mycket av den fiber som kommer att krävas för att nå målet måste man gräva ner i marken. Där det inte går, eller inte är ekonomiskt försvarbart, måste mobila lösningar ta vid.
Just mobila lösningar kommer nog inte heller räcka till, säger LottiJilsmo, som är landsbygdsutvecklare i kommunen.
– För ett bredband i världsklass, då talar vi om 100 Mbit/s, så är det få ställen där det går med mobila lösningar, det kommer i många fall handla om att gräva.
Det är grävningen som de mesta av pengarna kommer att gå till. Från de olika "fibernoderna" ut till den egna fastigheten. Under hela sjuårsperioden kommer 3,25 miljarder delas ut i stöd. Ansökningstiden börjar i höst och ansökan skickas till länsstyrelsen. Än har inte kommunen bestämt hur mycket de kommer hjälpa till med det arbetet, det vill LottiJilsmo återkomma till.
Men det är inte bara pengar som det handlar om menar LottiJilsmo. Kostnaden kommer fortsatt att vara relativt hög men det är framförallt engagemang som behövs. I tätorterna vill operatörerna ha en anslutningsgrad på 25 procent för att börja gräva. På landsbygden är den siffran mycket högre.
– Man måste på sina ställen komma upp i mellan 60 till 80 procent för att börja gräva. För att komma dit är det otroligt viktigt med ett bygdengagemang där man lägger ner mycket av sin tid för att få det att komma igång. Man måste gå ihop för att få till det.
– Pengarna betyder mycket men det är inte gratis ändå, det ska man komma ihåg.
Enligt LottiJilsmo är fiber en förutsättning för en levande landsbygd.
– När man bor i en stad är det nog svårt att förstå hur det är att ha en dålig anslutning med maximalt 2 Mbit/s när man bor på landet. Det är mycket man går miste om.
Hon menar också att bredband är en viktigt fråga för att säkra jobben, bland annat inom besöksnäringen.
–Ta en sån sak som att kunna ta betalt med kort, eller att ansöka om stöd till ditt lantbruk, betala räkningar och studera på distans. Det är svårt utan bredband.
andreas.johansson@vt.se