Under helgen kom nyheten om att 150 nyutexaminerade läkare arbetar i den skånska vården i väntan på att få göra sin allmäntjänstgöring, AT. Men bara hälften av dem får handledning. Sveriges yngre läkares förening har nu gått ut och varnat för både arbetsmiljö- och patientsäkerhetsproblem.
Det är vanligt att nyutexaminerade läkare arbetar i väntan på att göra sin AT-tjänst, som är ett krav för att få sin läkarlegitamtion. Och även i Västervik finns det flera som arbetar under tiden som de väntar. Men på Västerviks sjukhus får alla handledning.
– Här har vi handledare till alla nyutexaminerade läkare, säger Ann-Margret Ottosson, PA-konsult på Västerviks sjukhus.
Sjukhuset har, tillsammans med Lidköping, Sunderbyn och Ålands centralsjukhus, blivit rankade som den tredje bästa orten att göra sin AT-tjänst på. Det visar SYLF:s AT-ranking från 2014. Västerviks sjukhus placerades även på förstaplats över de bästa kirurgiorterna och på andraplats över de bästa psykiatriorterna.
– Vi har rankats högt i flera år. Vi var etta, som bästa ort att ha sin allmäntjänstgöring på, två år i rad.
Vad som istället skulle kunna vara ett problem för de nyutexaminerade läkarna är de långa väntetiderna för att få genomföra sin allmäntjänstgöring på Västerviks sjukhus.
– Det kan jag hålla med om är ett problem. Det finns inte så många AT-tjänster här. Förra året hade vi 99 sökande och bara sex platser, säger Ann-Margret Ottosson.
Matilda.Hjelm@vt.se