Snart dags för kyrkoval

Den 15 september är det dags att gå till kyrkoval. I Linköping stift finns 350 000 röstberättigade, 41 000 av dem väljer att rösta i ett val som hamnat lite i skymundan.

Foto: Karin Hertz

Kyrkoval2013-08-28 09:06

Lasse Ottosson arbetar i Linköpings stift och är organisationsutvecklare och arbetar bland annat med strukturfrågor inom kyrkan. Just nu har han ganska bråda dagar, en av arbetsuppgifterna är att samordna och utbilda frivilliga som ställer upp kring det praktiska i samband med kyrkovalet. Han berättar att valdeltagandet sjunkit sedan kyrkan och staten gick skilda vägar men han är relativt nöjd med hur många som engagerar sig och går till de olika vallokalerna.

– Nationellt låg valdeltagandet vid förra valet 2009 på 12,7 procent i hela landet. I vårt stift låg det lite under på 11,9 procent, det vill säga en aning under rikssnittet, säger Lasse Ottosson.

Alla som är medlemmar i Svenska kyrkan, är svensk medborgare och som fyllt 16 år får rösta, både på personer och på någon av de olika nomineringsgrupper som ställer upp i valet. Lasse Ottosson berättar att de olika nomineringsgrupperna består av flera olika grupperingar, de flesta med politiskt grund. I det nya Södra Tjust pastorat, det pastorat som tillsammans med Norra Tjust pastorat täcker in hela kommunen, ställer Arbetarpartiet Socialdemokraterna, Borgerligt alternativ, Centerpartiet och den politisk obundna grupperingen Posk - Partipolitiskt obundna i Svenska Kyrkan, upp i valet. Posk har nominerat flest till valet, 27 personer.

– Överlag finns det jättemånga lokala grupperingar som engagerar sig, de flesta har traditionellt en partipolitisk koppling även att flera andra obundna grupperingar har börjat vinna mark, säger Lasse Ottosson.

Varför ska man rösta, tycker du?

– Det är framförallt en demokratisk rättighet och en chans att påverka kyrkans arbete, utformning och inriktning. Det är cirka 2 000 olika förtroendeuppdrag som ska tillsättas efter valet.

Källa: Svenskakyrkan.se

1. Kyrkofullmäktige (lokal nivå)

I ett kyrkofullmäktige behandlas frågor som rör församlingens eller pastoratets liv, till exempel om verksamheten som bedrivs och om vilka mål församlingen ska arbeta för.

2. Stiftsfullmäktige (regional nivå)

Svenska kyrkan är indelad i 13 stift. Stiften har till uppgift att stödja församlingarna att utveckla sin verksamhet. Stiftsfullmäktige är stiftets högsta beslutande organ.

3. Kyrkomötet (nationell nivå)

Kyrkomötet är Svenska kyrkans högsta beslutande organ och har 251 ledamöter. Här avgörs gemensamma frågor som rör kyrkans regelverk och ställningstaganden. Kyrkomötet beslutar också om till exempel hur dop, konfirmation, vigsel och begravning ska gå till.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om