Kyrkoruinen i Gamleby restaureras
Människoben funna vid antikvarisk kontroll.
Förste antikvarie Barbro Friberg arbetar med en antikvarisk undersökning av kyrkoruinen i Gamleby. I bakgrunden syns Håkan Kindström. De gräver ungefär 20 centimeter ned i jorden för att kunna säkra de stora stenarna längst ned i muren. Foto: MATTIAS AHLM
Foto:
- Man kan se på själva muren att den är från två byggnadsperioder, säger förste antikvarie Barbro Friberg. Vi tror att den äldsta delen är från början av 1200-talet, och att det var Magnus Ladulås som lät bygga ut kyrkan till den stora hallkyrka som den var.
Kyrkan hade stenmurar och ett högt, riktigt brant sadeltak. Barbro Friberg visar några platta stenar i gruset på parkeringsplatsen en under ett träd och några nästan under hennes egen bil. Hon förklarar att de är markeringar av det som har varit kyrkomuren. Den lilla bit mur som är kvar har varit en gavel.
- Nu gör vi en antikvarisk kontroll i samband med restaureringen, säger Barbro Friberg. Det finns ju alltid gravar inne i kyrkor, och vi har hittat lite människoben. Men det är så omrört här, så några hela skelett är det inte fråga om. Benbitarna begraver vi igen. Och så letar vi lite stenar åt Kenneth.
Kenneth Johansson står uppe på en ställning och arbetar med att mura igen fogarna mellan stenarna med kalkbruk. Där det är stora glipor räcker det inte med kalkbruk, utan han måste pussla in mindre stenar för att det ska hålla.
- Det är lite pill och tar lite tid, säger han. Och så måste man vara noga med att tvätta av kalken från stenarna för att det inte ska se ut som en kalkstensyta.
Kenneth Johansson är nöjd med originalhantverket, i alla fall på en del ställen.
- Här ser man att de verkligen har tänkt på vilken sten de har lagt dit, säger han och visar. På andra ställen har de bara öst dit stenarna. Det är nog lagningar och påbyggnaden.
På platsen har man också gjort en del mer nygamla fynd. Barbro Friberg plockar upp ett lock till ett saltkar ur jorden. Lite rostigt är det, men det ser inte ut att vara från medeltiden precis snarare härrör det från någon 1900-talspicknick.
- Och kommer ni ihåg såna där kapsyler som var som en bit folie, som man drog av så här, säger Kenneth Johansson. Såna hittade vi ganska många av förut. Det var väl på 60- eller 70-talet som de fanns?
Arbetet med att restaurera kyrkoruinen i Gamleby är ett samarbete mellan länsstyrelsen i Kalmar län och Västerviks kommun.
- Vi har fått byggnadsvårdspengar från länsstyrelsen, berättar Barbro Friberg. Nästa eller nästnästa år hoppas vi att vi får pengar till Västra Eds kyrkoruin, för den är också illa däran.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!