2010 utökades Kustpilen med fyra nya tåg som öronmärktes för Tjustbanan, men ändå kom att användas på Stångådalsbanan. Fortfarande drabbas Tjustbanan av fordonsbrist i högre utsträckning än Stångådalsbanan. Fordonsbristen kan i sin tur ha flera olika orsaker, exempelvis tekniska fel som måste åtgärdas eller rutinkontroller som måste genomföras efter en viss sträcka. Under december ställdes 32 avgångar in på Tjustbanan, av dessa berodde 24 på fordonsbrist. På Stångådalsbanan ställdes 23 avgångar in och 6 av dessa orsakades av fordonsbrist.
För att köra alla ordinarie turer på Tjustbanan och Stångådalsbanan krävs sju tåg, till detta finns sammanlagt elva tåg att använda. Samtliga tåg kan användas var som helst på Kustpilens sträckor. Trafik och planeringschefen, Katharina Seijsing, berättar att det normalt ska finnas en reserv på 10 till 20 procent utöver vad som krävs, för att täcka upp en tåglinjes turer.
– Sett ur det perspektivet har vi en hög andel extra tåg, men eftersom det inte handlar om så stort antal tåg blir det väldigt känsligt ändå.
Till Tjustbanan krävs två tåg. Om något av de tågen behöver åka in till verkstaden, och inget av de andra tågen för tillfället finns i närheten, innebär det att hälften av turerna behöver ställas in. Verkstaden finns i Linköping och Nässjö, vilket Katharina Seijsing menar bidrar till att det kan ta längre tid innan ett tåg återigen kan tas i bruk. Hur tågturer ska planeras om och vilka tåg som ska ersättas med buss vid fordonsbrist avgörs av svaret på frågan var det gör minst skada.
– Det beror på var felet inträffar och vad som behöver åtgärdas. Det finns inga direktiv om att Stångådalsbanan ska prioriteras över Tjustbanan.
En faktor som kan höja antalet tillfällen då fordonsbrist uppstår är om ett av fordonen blir stående under en längre period, som i höstas när ett tåg krockade med ett träd och blev stående i sex veckor.
Gör ni något för att minska antalet inställda turer?
– Vi ska bygga en verkstad i Kalmar och har även anställt en specifik person för att se över fordonsproblem.
Syftet med en verkstad i Kalmar är att minska onödiga transportsträckor, som exempelvis uppkommer då ett tåg som står i Blomstermåla behöver kontrolleras och måste transporteras till Linköping. Katharina Seijsling berättar att beslutet om en verkstad i Kalmar är förankrat i Kalmar kommun och i landstinget. Nu pågår upphandlingen och förhoppningen är att verkstaden ska bli klar under 2015.