"Varför är det bara män i tidningen?"

Häromdagen ringde några samhällselever från gymnasiet och ville intervjua mig i samband med ett skolprojekt. De hade undersökt hur ofta män respektive kvinnor porträtterades på bild i tidningen. Deras slutsats är att män porträtteras i betydligt högre utsträckning än kvinnor. Och varför är det så?

Foto:

KRÖNIKA2017-10-14 10:00

Det är en fullkomligt rimlig fråga.

Vi har själva undersökt den saken tidigare. Enligt vår egen kartläggning porträtteras män i cirka 75 procent av samtliga artiklar i tidningen.

Eleverna undrade så klart varför ”gubbarna” syns oftare än kvinnorna. Det finns flera svar på det. För det första måste vi på redaktionen av publicistiska skäl alltid kontakta ansvariga i vissa frågor när vi publicerar artiklar som innehåller kritik – och ansvariga i en politisk nämnd eller i en offentlig förvaltning är oftast män. Och det är snarare ett samhällsstrukturellt problem än ett redaktionellt.

Men. Utöver dessa nyheter finns en mängd andra artiklar och reportage där vi mycket väl skulle kunna kontakta en kvinna istället för en man. Där har vi all anledning att vara självkritiska och vi ska definitivt jobba på att bli bättre.

Det kan så klart finnas flera orsaker till att vi porträtterar män i högre utsträckning än kvinnor även när vi inte måste göra det av publicistiska skäl. För att nämna ett par:

1. Bekvämlighet. Män ställer oftare upp på intervjuer än kvinnor. De har sällan svårt för att prata om sina egna prestationer och de verkar sällan tycka det är jobbigt att ställa upp på bild. (Jag menar inget illa med det, vi är så klart tacksamma att folk vill ställa upp på intervjuer.)

2. Manliga tips. De flesta tips vi får handlar om män. Och det är inte bara män som tipsar om andra män, även kvinnor tipsar oss om andra män i högre utsträckning än om kvinnor.

Just därför måste vi som redaktion öka vår medvetenhet kring det här problemet. För jag tycker att det är ett problem. Om vi exempelvis gör ett reportage om handeln i Västervik, och bara intervjuar fem manliga handlare, så ger det en snäv bild av hur handeln ser ut i Västervik.

I slutet av veckan hade vi ett stort möte om detta på redaktionen och jag hoppas att det varit en ögonöppnare för samtliga. När vi inte får ett enda tips om en framstående kvinna så är det vårt jobb att hitta en själva. För de finns naturligtvis. De skriker bara inte lika högt som männen.

Men hur vi än gör så kommer män med makt ändå vara överrepresenterade i tidningen eftersom samhället ser ut så.

I framtiden kommer det sannolikt se annorlunda ut. Tjejer får högre betyg än pojkar numera och unga kvinnor tar allt större plats i näringsliv och i det offentliga. ”The future is female”, som jag läste på en ung kvinnas t-shirt på Kaffe Kannan i tisdags. Jag tror det stämmer. Och det är verkligen på tiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!