Gladhammarsbo kritisk till ny sträckning av E22

En 100-miljonerkronors investering som ger E22 en ny sträckning med snabbare restid. Ett lyft för bygden?Det tror inte Thomas Hedfors, boende i Gladhammar.

Thomas Hedfors avslutade bara för någon vecka sedan avverkningen av tallskog i det här området. Skogsstyrelsen betalar en del av avverkningen för att lyfta fram ädellövsskogen. I det här området kan E22 komma att dras i framtiden.

Thomas Hedfors avslutade bara för någon vecka sedan avverkningen av tallskog i det här området. Skogsstyrelsen betalar en del av avverkningen för att lyfta fram ädellövsskogen. I det här området kan E22 komma att dras i framtiden.

Foto: Ellen Nielsen Kindstrand

Kritisk2013-04-24 09:07

Det ska sägas direkt. Thomas Hedfors talar i egen sak. Hans ägor är de som skulle beröras mest om E22 mellan Gladhammar och Verkebäck fick en ny sträckning.

Han och hustrun Anna bor i Frälsegården några hundra meter från Europavägen. Hit flyttade de 2001 från Stockholm, och har sedan dess etablerat sig i bygden. Thomas är numera ordförande i hembygdsföreningen, och han visar de arbeten som han utfört på sina ägor sedan dess.

Färskast är två områden, där han med stöd från Skogsstyrelsen avverkat barrskog för att lyfta fram den ädellövskog som finns i området.

Mellan gården och E22 ligger en slåtteräng, som vårdas enligt noggranna instruktioner från länsstyrelsen. Ingen gödning, annars trängs ängsblomstret bort av gräset. Längre tillbaka slogs ängen för hand med lie. Nu är man lite modernare och slår med ett så kallat slåtterband. Traktor är förbjuden.

Thomas Hedfors beskriver det småkuperade odlingslandskapet runt byn som en mosaik. Han är inte ensam om att sätta värde på området – det har klassats som ett riksintresse.

Hur skulle ängen påverkas av den nya sträckningen?

– Som jag förstår det måste den gå rakt genom ängen, svarar Hedfors.

Även ekskogarna är i farozonen.

Samtidigt ifrågasätter Thomas Hedfors nyttan av en ny sträckning. I Trafikverkets underlag sägs det att restiden minskar, däremot görs ingen uppskattning av hur mycket den minskar.

– Jag har försökt räkna på det och kommit fram till 20 – 25 sekunder, och det gäller för resande på E22.

Han ställer det mot det andra förslag som finns – att investera i E22 med dess nuvarande sträckning. Det skulle innebära en breddning av vägen. Ett ingrepp, men långt ifrån lika stort som de nya sträckningen. Det konstaterar både Hedfors och Trafikverket i sitt eget underlag.

Ett stort problem med dagens väg är riksväg 40:s anslutning till E22 i Hyttan. Där tycker Thomas Hedfors att Vägverket presenterat en utmärkt lösning, som skulle gå att använda med dagens sträckning – en så kallad fly-over.

Väg 40 skulle dras över E22, och åkande från Vimmerby mot Västervik skulle ansluta på höger sida.

– De skulle kunna ansluta utan att slå ner nämnvärt på farten.

Han tycker att en brist när Trafikverket jämför alternativen är att de bara talar om behoven för resenärerna på E22.

– Man måste väga in vad det betyder för resenärerna på väg 40 också, säger han, och befarar att en stor del av tidsvinsten med nya sträcka på E22 skulle ätas upp av längre restider för resenärer på väg 40.

En drivkraft till att rusta upp E22 är att den i mesta möjliga mån ska bli 100-väg. Då är ett problem korsningen i Gladhammar – där det i dag är 70-väg. Thomas Hedfors är rädd för att man försöker lösa situationen där med en trafikplats mellan kyrkan och den kulturhistoriskt värdefulla miljön Lunds by.

– Det skulle förstöra byn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om