För några år sedan drog Västerviks kommun in vårdnadsbidraget av besparingsskäl. Ni vill anslå 1,5 miljoner kronor till att återinföra det. Varför?
– Det är fråga om valfrihet. En del familjer vill vara hemma längre med sina barn, och varför ska de inte få göra det. Varför ska politikerna styra över familjernas val? Dessutom är det inte dyrare för kommunen än att låta barnen gå i förskola.
Fick du någon uppfattning om hur vå r dnadsbidraget fungerade under de år som det fanns i Västervik?
– Vi var dåliga på att göra reklam för det, men jag vet att det fanns familjer som använde det och tyckte att det fungerade bra. Ska vi återinföra det, så ska vi göra en helt annan satsning på att marknadsföra det.
Vad säger du om kritiken att det till stor fel är familjer med nyanlända invandrare som utnyttjar bidraget, och att det leder till att både vuxna och barns integration försenas närde får betalt för att att stanna hemma?
– Jag har även hört att bidraget skulle vara en k v innofälla , men jag läste en artikel om vilka som utnyttjade bidraget och det var inte bara familjer i de lägsta inkomstnivåerna som valde att stanna hemma med sina barn. Det var mer blandat.
Ni vill även satsa på dagbarnvårdare, i dagligt tal kallade dagmammor, som barnomsorgsform. Varför?
– Alla barn mår inte bra i stora grupper. Med dagbarnvårdare kan det också gå att ordna barnomsorg närmare där man bor. För många barn kan det kännas lugnare att bara mötas av en eller ett par vuxna. Det blir lättare att ty sig till någon vuxen.
För drygt 15 år sedan drogs det ner kraftigt på antalet dagbarnvårdare i kommunen. Då användes argumentet att kravet på pedagogiskt innehåll stigit även i barnomsorgen, och att det talar för förskola som barnomsorgsform: Hur ser du på det argumentet?
– Dagbarnvårdarna lär verkligen känna sina barn, och de kan utnyttja öppen förskola och andra redskap. Jag tror att möjligheterna är stora även hos en dagbarnvårdare.
Vad är din bild av äldreomsorgen i kommunen?
– Vi är emot fortsatta ne r dragningar. De som gjorts har fått förödande effekter. Brukarna, både på sär s kilt boend e och i hemtjänsten får mindre omsorg. Personalen mår dåligt. Nedskärningarna i äldreomsorgen har kommit lite i skymundan. Skolan och barnomsorgen är mer uppmärksammad med föräldrauppror och politiska utspel.
Varför är det så tror du?
–Jag tror att äldre har svårare att opponera sig. De som är beroende av att få hjälp hörs inte. Då är det mer naturligt att man som förälder reagerar om man ser något som inte är bra i skolan eller barnomsorgen.
Finns det en risk att andra grupper som inte har samma möjligheter att göra sin röst hörd drabbas i nedskärningstider? Som funktionshindrade.
– Det är skillnad mellan handikappomsorgen och äldreomsorgen. De handikappade har ett starkare skydd i lagen. Det är lättare att spara i äldreomsorgen.
Vad är viktigast för att skapa en äldreomsorg så som ni vill ha den?
– Det första är att stoppa nedskärningarna. Sedan behöver vi fler platser i särskilt boende. Vi kommer att få många fler äldre framöver. Det måste bli bra boenden, och ett bra innehåll. Det är viktigt att de äldre får stimulans, och inte minst att de får god mat. Äldreboendet är deras hem.
Tidigare har man fått intrycket att alla politiker i socialnämnden, oavsett parti, är eniga om vad som behöver göras, och att konflikterna uppstår förslagen går vidare till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. Är det så?
– Ja, vi var eniga i socialnämnden om att vi behövde ett tillskott i budgeten, men när frågan kom upp i kommunfullmäktige så var det bara Kristdemokraterna och några andra partier som röstade för tillskottet, medan politikerna i S och M röstade emot.
Ni vill höja kommunalskatten med 25 öre. Kritiker menar att en höjning av kommunalskatten drabbar även utsatta grupper som inte är berättigade till några jobbskatteavdrag. Hur ser du på den kritiken?
– Det är bara en tillfällig skattesänkning, och vi gör den för att få kvalitet i skola och omsorg. Vi har ett ansvar inte minst mot barnen, de kan inte kämpa för egen del. Vi behöver mindre klasser, mindre barngrupper och fler pedagoger. Det är destruktivt att ha så stora barngrupper som vi har i dag.
Ett argument mot "tillfälliga skattehöjningar" är att de sällan blir tillfälliga. Hur länge räknar ni med att höjningen på 25 öre ska vara, och vad talar för att det kommer att gå att sänka så småningom?
– Jag kan inte gå in på det exakt, men vi har räknat på det och tror det bara blir en tillfällig höjning. Skattehöjningen är något vi måste göra. Barn- och utbildningsnämnden säger att den behöver ytterligare 17 miljoner kronor till sin verksamhet för att klara verksamheten. Det finns ingen möjlighet att nämnden sk a k u nna spara så mycket. Vi har som politiker ett ansvar för verksamheten.
Vi har talat mycket om omsorg. Det är kanske det man mest förknippar KD med. Kan du avslutningsvis nämna de tre insatser som du tycker är viktigast för att göra Västerviks kommun attraktiv för inflyttare?
– Ett positivt näringslivsklimat. Det ska vara lätt att etablera företag här.
– Attraktiva boenden och en attraktiv skola, är det andra. Till sist att Västervik är en kommun där det finns en valfrihet mellan privata och offentliga alternativ i skola och omsorg. Att medborgarna har valfrihet är en viktig fråga för Kristdemokraterna.