Maria Ahlsén, rektor på Gunnebo skola, berättar att det kan förekomma större spridningar av kräksjuka på skolan. Men just nu finns bara några enstaka fall. För att undvika smitta uppmanar lärarna sina elever att tvätta händerna före måltiderna och vara ute på rasterna.
– Någon klass, med extra infektionskänsliga elever, använder handsprit också, säger Maria Ahlsén.
Annars är det tvål och vatten som gäller. Vid fall av kräksjukan brukar skolan rekommendera att alla barn i det berörda hushållet ska hålla sig hemma.
– Men det är inte alls lika strikt som på förskolan.
Inte heller på Lidhemsskolan har kräksjukan spridit sig särskilt mycket bland eleverna nu. Skolans rektor, Lars-Åke Sandeberg, berättar att det under hela säsongen varit få som insjuknat.
– I vissa klasser är flera sjuka, men inget exceptionellt mycket.
Skolans rekommendation är att den sjuke ska hålla sig hemma en dag efter sista kräkningen.
– Det är framförallt viktigt när det är många sjuka, säger Lars-Åke Sandeberg.
Gunilla Winqvist, rektor på Kvännarskolan, tror att kräksjukan sprider sig snabbare bland yngre barn.
– På Jurabacken har det varit en hel del sjuka, men på skolan är det inte alls lika många.
Det var ett par veckor sedan som smittan började på Jurabacken. Samtidigt var det lugnt på Kvännarskolan, men i veckan har flera insjuknat även där. Det skiljer sig mellan klasserna, i några klasser är alla friska och i några andra är fem, sex elever sjuka. Gunilla Winqvist berättar att skolan följer riktlinjer från BVC angående hur länge man bör vara hemma vid olika sjukdomar.
Anneli Wahlin, medicinskt ansvarig sjuksköterska i kommunen, berättar om en ganska lugn säsong när det gäller fall av kräksjuka på kommunens äldreboenden och korttidsboenden.
– Vi har bara några enstaka fall nu.
Och så har det sett ut hela vintern, men det kan fortfarande hända att kräksjukan slår till hårdare innan vintern är över, menar Anneli Wahlin. Hon minns exempelvis ett år då sjukdomen spred sig först vid påsk.
Så, hur håller man sig frisk? Förkylningsexperten Mats Clarsund, forskningschef på medicinteknikföretaget Enzymatica, menar att det allra bästa sättet att minska smittorisken är att tvätta händerna. Han menar också att risken kan minska genom att man ser till att värma näsan. En studie från Yale University visar nämligen att immunförsvarets funktion sjunker med näsans temperatur.