Vinterkräksjukan slår hårt

Vinterkräksjukan verkar ha rullat in över Västervik med full kraft. Flera förskolor har drabbats – en så hårt att avdelningar kan tvingas stänga för sanering om man inte får bukt med viruset.

SJUKA. Vinterkräksjukan har slagit till mot Västervik. På en förskola har viruset gått runt i fyra veckor och om man inte får bukt med problemen kan man tvingas stänga avdelningar för sanering.

SJUKA. Vinterkräksjukan har slagit till mot Västervik. På en förskola har viruset gått runt i fyra veckor och om man inte får bukt med problemen kan man tvingas stänga avdelningar för sanering.

Foto: Ellen Kindstrand

kräks2015-03-02 04:01

KärksjukevirusetCalicivirus har hållit Ekbackens förskola i Västervik i sina klor de senaste fyra veckorna. Både personal, barn och föräldrar är rejält trötta på magsjukan som bara verkar gå runt, runt, berättar förskolans rektor Boel Runeson.

Hon berättar att förskolan skickat ut lappar med bland annat uppmaningen att hålla på "48-timmarsregeln".

– Ja, det stämmer. Problemet i det här ligger mycket i att föräldrar skickar barnen till förskolan för tidigt. Då går det runt och man blir inte av med det. Två dygn sedan senaste symptom är det som gäller.

Någon omgång med magsjuka under de mest kritiska månaderna under senvintern är vanligt. Men det här är något annat, menar Boel Runeson.

– Det har gått i fyra veckor. En del barn har haft det flera gånger och det är klart att det blir väldigt jobbigt för personalen också. De dukar under till sist.

– Det värsta exemplet är väl en morgon när vi hade 16 familjer som sjukanmälde sig.

Personalsituationen blir också pressad.

– Det blir en påtagligt jobbig vikariesituation när många är sjuka samtidigt. Vikarierna kan ju dessutom blir sjuka själva också så det är tufft.

Nästa steg kan bli att stänga ner och sanera.

– Blir vi inte av det måste vi ta till drastiska åtgärder. Men det hoppas vi naturligtvis att vi inte ska behöva göra.

Länets smittskyddssköterska Ingrid Gunn menar att just veckorna omkring sportlovet brukar vara fulla av magsjukefall. Det är då toppen nås. Och att förskolor får det om och om igen under en tid är inte helt ovanligt.

– Då kan man behöva titta på förskolans egna rutiner runt städning och till exempel handhygien och vilka smittovägar som finns, säger Ingrid Gunn.

De senaste veckorna har smittskyddsinstitutet sett en uppgång när det gäller antalet rapporterade fall av sjukdomen och så brukar det vara just den här tiden på året.

– Efter vecka tio - elva brukar det gå ner en del, men visst de här veckornaär det flest fall, säger Ingrid Gunn.

Standarduppmaningen att tvätta händerna med två och vatten noggrant och är ledorden i det här sammanhanget. Men också att tvätta handdukar och lakan – i minst 60 grader.

– Att tvätta i minst 60 grader är viktigt för att det ska ge effekt. Man ska också tänka på att inte låta den blöta tvätten ligga kvar i maskinen för länge, för det kan också bli en smittohärd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om