Socialchefen: "Det här är sunt förnuft"

Vapengränd fick i november 2011 tillåtelse av kommunstyrelsen att under en prövotid tillaga maten till de äldre.
Utvärderingen har kommit.

Socialchefen Jörgen Olsson tar striden för att maten ska lagas så nära de äldre som möjligt.

Socialchefen Jörgen Olsson tar striden för att maten ska lagas så nära de äldre som möjligt.

Foto: Josefin Borgstrand

Kost2013-09-05 18:00

Som VT tidigare har berättat har tillagningsköket på Vapengränd i Västervik blivit en succé hos de äldre. De har upplevt att maten varit bättre än när maten tidigare har tillagats av kostenheten i Gertrudsvik. Den positiva upplevelsen, enligt de äldre, beror på att maten har tillagats på plats, den har smakat bättre och doften av mat har spridit sig i lokalerna.

Ekonomiskt har det visat sig att Vapengränds lösning har varit fördelaktig, den avgift de äldre betalar för maten har räckt gott och väl. Till skillnad från hur det är på andra enheter i kommunen då skattepengar (fyra miljoner kronor) måste läggas till för att kostenhetens omkostnader ska täckas.

I den utvärdering som VT nu har tagit del av bekräftas att Vapengränds egen tillagning av maten har varit ekonomiskt fördelaktig. Tillagningsköket har inneburit att omkostnaderna har sänkts med över 700 000 kronor.

Utvärderingen visar även en rad kvalitativa effekter, som att kvaliteten på maten har ökat, livsmedelshygienen har blivit bättre, de äldres livskvalité har ökat och de har kunnat vara mer delaktiga i valet av meny, vilket inneburit ökad känsla av mening.

Även medarbetarna har känt ökad arbetsglädje eftersom de är delaktiga i hela processen med tillagning från äkta råvaror till färdig maträtt. Kökspersonalen upplever nu att de är en del av vår verksamhet och därmed blir måltidssituationen för brukarna en naturlig del i äldreomsorgen

Öppettiderna i restaurangen har ökat och restaurangen används nu också för olika aktiviteter och fester.

Eftersom provtiden har varit så positiv föreslår socialchefen Jörgen Olsson att tillagningsköket i Vapengränd ska permanentas.

– Det här är sunt förnuft, det är klart att maten ska tillagas så nära brukarna som möjligt. På enheter där maten levereras tar undersköterskorna hand om den. Men när maten tillagas på plats behöver inte undersköterskorna göra det, säger han.

Socialchefen föreslår att kommunstyrelsen ska besluta att genomföra en utredning som ska ha som sin utgångspunkt att all mat efter 2018 ska lagas så nära brukarna som möjligt.

Han föreslår också att Rosavilla, när ombyggnationen är klar, ska ha egen tillagning av maten i likhet med Vapengränd.

Liknande förslag är lagda även för de särskilda boendena Sundsgården i Hjorted och Ekhamra i Överum.

Angelica Katsanidou, ordförande i socialnämnden, tycker att det här viktiga förslag.

– Vi har ingen övergripande koll på kosten i kommunen. Det är kommunstyrelsen som har den kunskapen. Vi vill nu att kommunstyrelsen ska ta ett helhetsgrepp på kosten som inte bara gäller omsorgen utan även skolan, säger hon, och tillägger:

– Vi tycker att de här nya enheterna ska komma igång med tillagning så snart som möjligt så att vi kan utvärdera det i god tid innan 2018 då det nuvarande kontraktet med kostenheten går ut.

Kostnader Vapengränd förr och nu

Total kostnad förr: 2 655 411 kr.

Total kostnad nu: 1 947 660 kr.

Skillnaden: 707 750 kr billigare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om