"Maten är bättre och billigare på Vapengränd"

Efter VT:s artikel om att Vapengränd lagar sin egen mat har antalet matgäster ökat stort.– Helgen efter artikeln tog maten slut, berättar Rose-Marie Ahlsén, restaurangansvarig vid äldreboendet.

Tord Hermansson äter lunch nästan varje dag i Vapengränds restaurang. Han tycker att maten är utsökt.

Tord Hermansson äter lunch nästan varje dag i Vapengränds restaurang. Han tycker att maten är utsökt.

Foto: Rikard Ekholm

Kost2013-07-29 06:55

För ett par veckor sedan berättade VT att Vapengränd är den enda enheten i kommunen som klarar att täcka kostnaderna för den mat som tillagas utifrån de 102 kronor som varje brukare betalar för maten. Resterande enheter får ett tillägg på 37 skattekronor per brukare från socialförvaltningen, vilket varje år blir fyra miljoner kronor.

Det som skiljer Vapengränd från andra enheter är att den mat som serveras tillagas i det egna köket, vilket innebär att de halvfabrikat som kostenheten använder lyser med sin frånvaro.

Resultatet har blivit vällagad mat som enhetens brukare tycker om och äter mycket av. Detta enligt personal och brukare på plats.

En av brukarna som äter lunch på Vapengränd nästan varje dag heter Tord Hermansson och han skräder inte orden:

– Maten här är utsökt. Jag äter lunch här och det är alltid gott. På kvällen lagar jag något eget.

Det står klart att personalen i restaurangen är stolt över sin verksamhet. Många hör av sig och undrar vilka öppettider restaurangen har.

– Jag tror att det kommer att bli så här för alla enheter i framtiden. Vi gör all mat från grunden. Så här var det ju förr överallt och det fungerade bra, säger Ahlsén.

Under en vardag är det omkring 60 personer som äter lunch i restaurangen, men under den senaste tiden har det varit uppåt 90 personer som kommit och ätit.

Socialchef Jörgen Olsson kommenterar Vapengränds strid för att få laga sin egen mat.

– Jag är övertygad om att det blir bättre mat om man lagar på plats, och vi vet att det blir billigare och att de äldre tycker att maten är godare.

Kommer ni att rekommendera att storköksdriften läggs ned?

– Så enkelt är det inte. Det är en politisk fråga . Men vi kommer att redovisa att det har varit billigare och att brukarna tycker att den är godare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om